Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ν.Μηταράκης: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας


Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, τονίζει από την κινεζική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης.

Ν.Μηταράκης: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας
Ο κ. Μηταράκης, που βρέθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ο δεύτερος ηγέτης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ανάληψη του τιμονιού της χώρας από τη νέα κινεζική ηγεσία.
Ισχυροποιούμε μια ιστορικά καλή σχέση
« Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών, μια ιστορικά καλή σχέση, την οποία τώρα με αυτή την επίσκεψη ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις σχέσεις, που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας.
Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Πεκίνο ενόψει της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, ανέφερε ότι «οι επαφές, που έχουμε κάνει με το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα, είναι πολύ θετικές, υπάρχει ένα καλό κλίμα. Στην αποστολή του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, θα συμμετάσχουν και σημαντικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα είναι καλή εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε ακόμα περαιτέρω σε συγκεκριμένες συμφωνίες συνεργασίας στον επενδυτικό και στον εξαγωγικό τομέα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει ήδη ξεκινήσει. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι' αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης».
Ειδικά για τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, είναι πολύ μεγάλο. «Είναι μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς η Κίνα και αυτή την αγορά θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την εισαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα και γι' αυτό στην αποστολή, μαζί με τον Πρωθυπουργό, θα έλθουν στην Κίνα εκπρόσωποι εξαγωγικών κλάδων και εξαγωγικών φορέων».
Όσον αφορά στις επενδύσεις συμπλήρωσε πως «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, προοπτικές, όμως, που απαιτούν σκληρή και συστηματική δουλειά, για να υλοποιηθούν. Σας θυμίζω κάτι το οποίο λέω σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα διεκδικεί επενδύσεις, την ίδια εποχή που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διεκδικούν επενδύσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που ίσως έχουν συζητηθεί στο παρελθόν ή ξεκινάνε τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου