Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ ΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΖΗ


MΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ ΝΤΕΛΤΣΕΦ , ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ







ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο infoserres.gr του Παναγιώτη Σαββίδη
 Μνημείο για τον κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ θέλουν να στήσουν Βούλγαροι, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Καρυές κοντά στην Ορεινή. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του infoserres.gr η Περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ ζήτησε με γραπτή επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, άδεια για την ανέγερση μνημείου, στο σημείο όπου το 1903 ετάφη ο Ντέλτσεφ, o οποίος θεωρείται Εθνικός ήρωας για τους γείτονες και έδρασε την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, κατά των Τούρκων αλλά και των Ελλήνων των Σερρών και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με το www.e-79.com, ή Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συστάθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ, συγκέντρωσε υπογραφές κατοίκων από ολόκληρη την περιοχή, τις οποίες και παρέδωσε στον εκεί περιφερειάρχη Κονσταντίν Χατζηγκάεφ, ζητώντας του να καταθέσει αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές, για ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Ντέλτεσεφ στις Καρυές. 
Αίτημα που τελικά, υποβλήθηκε γραπτώς πριν απο μερικές μέρες. Την ομάδα πρωτοβουλίας, την αποτελούν  ιστορικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, επιχειρηματίες, αλλά και δήμαρχοι δήμων της Περιφέρειας Μπλαγκόεβγκραντ. 
Για τους Βούλγαρους, ο Γκότσε Ντέλτσεφ θεωρείται «απόστολος της ελευθερίας των Βουλγάρων της Μακεδονίας». Δολοφονήθηκε στις 4/5/1903 στις Καρυές (Μπάνιτσα επί τουρκοκρατίας), στη διάρκεια συμπλοκής με τουρκικά στρατεύματα και ετάφη έξω από την εκκλησία του χωριού.

Τον Ντέλτσεφ διεκδικούν από τους Βούλγαρους και οι Σκοπιανοί.Πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik των Σκοπίων, αναφέρει πως μόνο τα άκρα του Ντέλτσεφ είναι θαμμένα στα Σκόπια. Το υπόλοιπο σώμα με το κεφάλι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει στις Καρυές. 

"'Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τοποθετηθει επί του βουλγαρικού αιτήματος και το υπουργείο Εξωτερικών. "Συνήθως τετοιου είδους μνημεία, στήνονται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας"σχολίασε στο infoserres.gr έμπειρος διπλωμάτης. "Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα, αν πχ οι Βούλγαροι δεχόντουσαν να στηθεί ένα μνημείο στην Κρέσνα για τον ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσάριο, που σκοτώθηκε στις τελευταίες μέρες του Β΄Βαλκανικού Πολέμου και υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας του πολέμου" κατέληξε ο ο ίδιος.
Ένα είναι βέβαιο, πως το τάφος του Ντέλτσεφ στις Καρυές, αναμένεται να προκαλέσει νέο... "πόλεμο" ανάμεσα σε Σκόπια και Βουλγαρία. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. 

ΠΗΓΗ oiakxos.blogspot.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου