Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κλήτευση Γ. Παπανδρέου αποφάσισε η Προανακριτική


 
Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισαν ότι το υπόμνημα που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι αρκετό για να διαλευκανθεί η υπόθεση και πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει αυτοπροσώπως.


Της Δώρας Αντωνίου




Επίσημη πρόσκληση να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη στις 6:30, θα σταλεί στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Προανακριτικής μετά από ψηφοφορία επί της πρότασης που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την νόμιμη κλήτευση του κ. Παπανδρέου ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 8 μέλη ενώ ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε. Πρόταση να κληθεί βιαίως για να καταθέσει ο κ. Παπανδρέου, είχε υποβάλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, αλλά την απέσυρε.Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προκαταρκτική επιτροπή αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στο θέμα της λίστας με τον κ. Μπίκα, ενώ τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Στα μέσα περίπου του 2010, ενημερώθηκα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε».
Σε ότι αφορά για την ενημέρωσή του από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα επί της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει: «Σημειώνω δε, επειδή έχει γίνει σχετικά λόγος, ότι ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχα συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας. Είναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του διοικητή της ΕΥΠ., καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη λίστα Lagarde αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίηση της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.»
Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Υπενθυμίζω ότι υπήρξα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά θύμα της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια, όπως και της άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας που επικράτησε σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, όταν με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή κατά την άποψη μου προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση».
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το υπόμνημα του Γιώργου Παπανδρέου.


kathimerini.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου