Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ζωή πέρα από την Κρίση … 2011 Έτος Εθελοντισμού! Του Ανδρέα Μουντράκη



Εικόνα 1η: ένας άνθρωπος ψάχνει σε κάδο σκουπιδιών στην γειτονιά μου, στου Γκύζη. Δείχνει πεινασμένος και μου ζητάει λίγο από το ψωμί που μόλις πήρα από το φούρνο. Του το δίνω όλο μαζί με 5 ευρώ που έχω πάνω μου.

Εικόνα 2η: μια γυναίκα, σκεπασμένη με μια βρώμικη κουβέρτα, μου ζητάει τσιγάρο στο πάρκο πίσω από την Ευελπίδων. Κοιμάται σε ένα παγκάκι. Της δίνω όλο το πακέτο.

Προσφορά σημαίνει, η ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, την κοινωνική μας θέση, τις δεξιότητες – επαγγέλματα αλλά και τα άλλα ενδιαφέροντά μας, παροχή υπηρεσιών, χωρίς αναμονή ανταλλάγματος.
Υπέρβαση σημαίνει ο απεγκλωβισμός από το εγωιστικό κέλυφος της προσωπικής μας καθημερινότητας, η απόδοση σημασίας στον Άλλο, η αναγνώριση της σπουδαιότητας του κοινωνικού συνόλου, άνευ του οποίου δεν θα είχαμε τα όσα κατέχουμε δηλαδή, θέση, εργασία, οικονομική επιφάνεια, κοινωνική αναγνώριση, νόημα ζωής.
Εθελοντισμός σημαίνει ελεύθερη, χωρίς υποχρέωση αλλά και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης προσφορά. Ελευθερία επιλογής να ξεφεύγουμε από τα στενά όρια της δικής μας καθημερινότητας, επιστρέφοντας στο κοινωνικό σύνολο γενικά, ότι αυτό μας έχει προσφέρει. Την κοινωνική μας θέση, εργασία, καταξίωση. 

Ο εθελοντισμός, κατ’ εμέ, δεν αποτελεί μόνο την επιστροφή στην κοινωνία ενός μέρους των αγαθών τα οποία η ίδια μας προσφέρει, αλλά και κάτι παραπάνω. Ο εθελοντισμός είναι το αντίθετο από την αδιαφορία. Γιατί αν αδιαφορείς για όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείς !
Αν για τον δημόσιο τομέα έχουμε ενδιαφέρον μόνον ως ψηφοφόροι και για τον ιδιωτικό τομέα ως πελάτες, ο εθελοντισμός ενδιαφέρεται για όλους όσους δηλώνουν "πρώτα απ' όλα άνθρωποι" - αρκεί να το εννοούν ! Άρα, ο σύγχρονος πολίτης και ειδικά εκείνος που φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον κοινωνικό στίβο, πρέπει ελεύθερα να αποφασίζει, αλλά και υπεύθυνα να συμμετέχει δια του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία, να την διαμορφώνει και να την υπηρετεί όπως και αυτός διαμορφώνεται και υπηρετείται από αυτήν.
Στη χώρα μας, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών. O εθελοντισμός έχει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης.
Στη σημερινή εποχή, η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς, να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Έτσι οι εθελοντικές οργανώσεις ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των "δημοσίων αγαθών". Αγαθά που το Κράτος αδυνατεί να προσφέρει σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να τα προσφέρει, εφόσον τα περιθώρια κέρδους δεν είναι ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτό οι προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. αποτελούν τα προνομιακά εκείνα πεδία στα οποία οι εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν.
Το συμπέρασμα είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. H εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων. Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Αποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.
Η εθελοντική δράση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη της ανεργίας και αποτελεί πηγή θέσεων εργασίας. Οι μορφές εθελοντισμού υλικής, κοινωνικής, ηθικής στήριξης, συμμετοχής και πραγματοποίησης κοινωνικών γίγνεσθαι, θα πρέπει να δεικνύονται από τον ενεργό πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.
Οι εθελοντές προσεγγίζονται και θεωρούνται περισσότερο συνεργάτες παρά φιλάνθρωποι. Εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων κάποιου οργανισμού, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με τα μέλη του προσωπικού και τα άτομα. Με τη βοήθεια αυτών των πολιτών που θα διαμορφώνονται και θα αναδεικνύονται μέσα από τις δράσεις τους, η Κρίση θα γίνει για όλους μας πιο ομαλή αλλά και μια ευκαιρία ανάδειξης Νέων Πολιτών, με την κλασσική ελληνική έννοια του όρου.
Ας κάνουμε μια αρχή! Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.
Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής...

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ Κ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ,
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου