Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Προς το φθινόπωρο οδεύουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Την πεποίθηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιδεικνύει κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας να μην αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό νωρίτερα από το φθινόπωρο, παρ’ όλη την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να κινηθεί άμεσα η διαδικασία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης.



Η Λευκωσία ζητεί πίστωση χρόνου λόγω της οικονομικής κατάστασης την οποία καλείται να αντιμετωπίσει, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup. Μετά από συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση (εκπροσώπου) της νέας κυβέρνησης με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Εκ μέρους του προέδρου Αναστασιάδη, του έχω αναφέρει: πρώτον, να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να συγκεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επομένως, οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο.
Δεύτερον, μετέφερα τη θέση ότι ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Κι αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης "ξεκινούμε από εκεί που μείναμε".
Tρίτον, είναι ότι πέραν της ουσίας του Κυπριακού, για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε -χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας- η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουν αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο, για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το «αντάλλαγμα» για την «παράδοση» της Αμμοχώστου, σημείωσε: «εμείς είμαστε διατεθειμένοι, εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι από το οποίο κερδίζουν όλες οι πλευρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου