Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη για την εγκληματικότητα στην Συνεδρίαση Ολομέλειας, 05/09/2011 ΣE΄


Συνεδρίαση ολομέλειας, 05/09/2011 ΣΕ΄
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  1. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.
  2. Συζήτηση τις υπ΄ αριθμ. 50.20.5.2011 επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  1. Ανεξάρτητων Βουλευτών της κ. Θ. Μπακογιάννη και των κ.κ. Χ. Μαρκογιανάκη, Γ. Κοντογιάννη και του Ε. Αυγενακή, σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας.


 Συνεδρίαση ολομέλειας, 05/09/2011 ΣΕ΄
Γεώργιος Κοντογιάννης- Ανεξάρτητος Βουλευτής Ηλείας
Επερώτηση αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας. (πρωτολογία)


Ομιλία Γ. Κοντογιάννη 5/9/11 εγκληματικότητα (πρωτολογία) http://youtu.be/p62mCMh4DlM

 

 

Τετάρτη, 7 Σεπ 2011
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Έλληνας πολίτης βιώνει μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου ο φόβος ελλοχεύει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του. Οι κοινωνικές ανισότητες σε συνδυασμό με την ανυπαρξία του κράτους οδήγησαν στην εξάπλωση όλων των μορφών εγκληματικότητας. Η αδράνεια του κράτους έγινε θερμοκήπιο της ανομίας και η οικονομική κρίση ήρθε να επιτείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Οι δείχτες της εγκληματικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κτυπήσει κόκκινο. Κάθε έξι λεπτά σημειώνεται μία κλοπή ή διάρρηξη, κάθε είκοσι τέσσερις ώρες δεκαέξι ένοπλες ληστείες, εβδομήντα πέντε αυτοκίνητα κάνουν φτερά κάθε ημέρα και ένας άνθρωπος δολοφονείται κάθε δύο μέρες. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Σε σχέση με το 2004 έχουμε διπλάσια αδικήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι πού θα πάει αυτή η κατάσταση και πόσο ακόμα η πολιτεία θα είναι θεατής σε ένα παιχνίδι που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να τους εφαρμόσει, όχι φυσικά γιατί τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας δεν έχουν ικανά στελέχη –έχουν ικανότατα στελέχη που κάνουν το καθήκον τους, παρ' ότι δεν πληρώνονται επαρκώς- αλλά γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί λύση μέσω της ενίσχυσης των Σωμάτων Ασφαλείας.
Αυτήν τη στιγμή Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ελλείψεις παντού και σε προσωπικό και σε μέσα, περικοπές σε μισθούς, συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών συνθέτουν μια εικόνα πλήρους διάλυσης. Και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση, αλλά και η αδιαφορία της Κυβέρνησης, η οποία δεν οδηγεί απλώς στο κοινωνικό χάος, αλλά ζημιώνει και οικονομικά το κράτος, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος μιας πρωτοφανούς κρίσης.
Θα αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, σε ένα και μόνο παράδειγμα, για να αντιληφθείτε την τραγικότητα των καταστάσεων και την ανευθυνότητα όλων όσων μας κυβερνούν. Στις 24 Αυγούστου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και με θλίψη μου διαπιστώνω πως το πάθημα δεν μας έχει γίνει μάθημα. Σε επίπεδο πρόληψης των πυρκαγιών δεν έχει διαμορφωθεί κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και σε μέσα είναι τόσο μεγάλες που στην ουσία εμποδίζουν την άσκηση αποτελεσματικού έργου.
Δεν θα αναφερθώ σε εκτενή στοιχεία, αλλά σε ένα και μόνο ζήτημα ενδεικτικό της όλης κατάστασης. Πεπαλαιωμένα αεροσκάφη που συχνά καθηλώνονται λόγω βλαβών στο έδαφος είναι επιφορτισμένα κατά κύριο λόγο για τη δασοπυρόσβεση, αεροσκάφη τα οποία μάλιστα συντηρούνται πλημμελώς.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νοικιάζει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson, τα Κ8 και τα Κ32, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους και δίνει περί τα 20 εκατομμύρια για την ενοικίασή τους. Και εδώ, φυσικά, μπαίνει το ερώτημα γιατί δεν αγοράζουμε κάποιο από αυτά, αφού τελικά η ενοικίαση μάς στοιχίζει τουλάχιστον δύο φορές την αξία τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η κρίση από οικονομική είναι πλέον πολιτική και κοινωνική. Κυριαρχούν η ανεργία, η εγκληματικότητα, η φτώχεια που εμείς ως πολιτικοί καλούμε να αντιμετωπίσουμε. Για πόσο ακόμα πιστεύετε ότι θα αντέξει ο ελληνικός λαός; Ο κάποτε υπερήφανος και φιλόξενος ελληνικός λαός φοβάται πλέον και τη σκιά του. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τον πολίτη που φοβάται, γιατί αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σε απρόβλεπτες αντιδράσεις και σε συγκρούσεις.
Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, αλλά ίσως ακόμα και τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να δώσουμε στους πολίτες την κοινωνία που αξίζουν. Οι λύσεις είναι ανέξοδες και απλές.
Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται.
Δεύτερον, πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία -σας είπε προηγουμένως ο κ. Μαρκογιαννάκης για τις κάμερες- αλλά κι όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει η τεχνολογική πρόοδος, για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Τρίτον, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο οποίο οφείλουν να συνδράμουν όλα τα κόμματα με θέσεις, προτάσεις και ιδέες. Κι είναι χρέος δικό σας να καλέσετε όλα τα κόμματα σε μια τέτοια προσπάθεια.
Τέταρτον, όλες οι δυνάμεις του τόπου οφείλουμε να παλέψουμε από κοινού, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Γιατί, κύριε Υπουργέ, το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη βρίσκεται πάνω από κομματικά συμφέροντα. Είναι ζήτημα εθνικό, που έχει άμεση σχέση με την κοινωνική γαλήνη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Σας ευχαριστώ 
 
……………
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ



Συνεδρίαση ολομέλειας, 05/09/2011 ΣΕ΄
Γεώργιος Κοντογιάννης- Ανεξάρτητος Βουλευτής Ηλείας
Επερώτηση αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας. (δευτερολογία)

 


Ομιλία Γ. Κοντογιάννη 5/9 εγκληματικότητα(δευτερολογία) 


http://youtu.be/RvCaqkxqd6M



Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για συλλήψεις και προσαγωγές. Πόσοι από αυτούς αλήθεια κατέληξαν στις φυλακές και πόσοι επαναπροωθήθηκαν στις χώρες από όπου είχαν προέλθει;
Η Ελλάδα πλέον έχει καταστεί ξέφραγο αμπέλι. Μπαίνει όποιος θέλει και δυστυχώς δεν βγαίνει. Τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο σας για την αλλαγή της Συνθήκης του «Δουβλίνο 2»; Είπατε ότι προϋπήρχε η εγκληματικότητα, αλλά δεν καταγραφόταν. Μα, μιλάμε –και το έθεσε και ο συνάδελφος κ. Πλεύρης- για μια άλλης μορφής εγκληματικότητα. Μιλάμε πλέον για ειδεχθέστερα εγκλήματα που αφορούν τις ίδιες πράξεις.
Σας επισημαίνω το εξής: Θυμηθείτε παλιά, υπήρχε ποτέ περίπτωση κάποιος κλέφτης να σκοτώσει για 5 ή για 20 ευρώ, όπως είδαμε πρόσφατα στα Διόδια του Ρουπακίου της Αττικής Οδού; Δυστυχώς αυτή η μορφή εγκληματικότητας τείνει να αποτελέσει πλέον κανόνα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η νέα μορφή εγκληματικότητας θέλει και μια νέα αντιμετώπιση, από μια νέα αστυνομία. Αναδιοργάνωση σαφέστατα δεν σημαίνει μόνο ότι μαζεύουμε χωροταξικά τα τμήματα. Σημαίνει και άλλα πολλά πράγματα.
Αποδώσατε τις ελλείψεις στον τρόπο λογιστικής εγγραφής των πιστώσεων, που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Αυγενάκης. Είναι ακριβώς η ίδια δικαιολογία που μας δώσατε πριν από έξι μήνες, στους ίδιους Βουλευτές, όταν θέταμε ξανά το ίδιο ζήτημα. Τίποτα δεν προχώρησε από τότε; Πόσο θα διαρκέσει δηλαδή αυτή η μεταβατική περίοδος; Και είτε υπάρχουν οικονομικά προβλήματα είτε είναι λογιστικό το πρόβλημα η ουσία παραμένει ίδια. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημόσια ασφάλεια και στην προστασία του πολίτη.
Ακούστηκε ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, όχι από εσάς, θα οδηγήσει σε χαφιεδισμό. Μα, ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί εάν η καταγραφή στοιχείων του υλικού γίνεται βάσει νόμων που έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή από το κράτος. Ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης την περίπτωση της MARFIN. Εγώ θα σας πω κάτι από την άλλη πλευρά. Τη βομβιστική ενέργεια στο Μετρό του Λονδίνου. Εάν δεν υπήρχαν οι κάμερες δεν θα είχε καταφέρει η Βρετανική Αστυνομία εντός λίγων ημερών να συλλάβει τους δράστες.
Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει και πρέπει, αξιοποιώντας κάθε τρόπο, κάθε τεχνολογικό μέσο, να την προστατεύσουμε.
Επίσης ετέθη από όλους ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της εφαρμογής των νόμων. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα του κτιρίου Αμαλία ή της κατάληψης της Πλατείας Συντάγματος. Σύντομα θα κληθείτε να εφαρμόσετε και το νόμο που αφορά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα το πράξετε; Αμφιβάλω γιατί στην επίκαιρη ερώτηση που έκανε προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Βορίδης, η αρμόδια Υπουργός δεν δεσμεύθηκε. Όταν, λοιπόν, ούτε λεκτικά δεν τολμάει η Κυβέρνηση να δεσμευθεί μέσα σ' αυτή τη Βουλή, μέσα σ' αυτό το κτίριο, καταλαβαίνετε τι μηνύματα στέλνει προς τα έξω. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα ανεχθεί οποιαδήποτε μορφή απειθαρχίας.
Τελειώνοντας θέλω να επαναλάβω ότι η προστασία του πολίτη και της περιουσίας του, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποκτά μια άλλη διάσταση και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.
Ευχαριστώ.

Διαχειριστής του blog:
Χρήστος Α. Κατσαρός - Chris Sintiki
Xrhstos_katsaros@yahoo.gr
Mε τον Γιώργο Κοντογιάννη Βουλευτής Ηλείας

Χρήστος Α. Κατσαρός


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Ημερίδα με θέμα την εγκληματικότητα http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/4-2011-1830.html

Η Δημοκρατική Συμμαχία στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου διοργανώνει στις 4 Μαΐου 2011 και ώρα 18:30 ημερίδα με θέμα: «Αύξηση της εγκληματικότητας- ασφάλεια του πολίτη».

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στη Βουλή για την εγκληματικότητα 5/9/11
από τον Χρήστος Α. Κατσαρός, Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:25 μ.μ.
 
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου