Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας τονίζαμε ότι με την αλλαγή της ΚΑΠ στο βαμβάκι, η πρώτη και μεγάλη «αλλαγή» θα έρθει στην αγορά του βαμβακόσπορου σποράς, προβλέποντας τη «στροφή» από τις ποικιλίες των μεγάλων στρεμματικών αποδόσεων σε σύσπορο στις ποικιλίες που δίνουν μεγάλη στρεμματική απόδοση σε ίνα.
Τότε, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί μας, αναρωτήθηκαν: «Καλά όλα αυτά, αλλά σε ποιο μέρος του κόσμου άραγε να συμβαίνουν, ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνονται με βάση της απόδοση του βαμβακιού τους σε ίνα;».H απάντηση βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, και στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία αποτελεί «κλασσικό» παράδειγμα χώρας, στην οποία δεν υπάρχει καμία επιδότηση στο σύσπορο.
Ας καταγράψουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παράδοσης-δειγματοληψίας-ταξινόμησης-τιμολόγησης του βαμβακιού στην Τουρκίας.
1)ΠΑΡΑΔΟΣΗ:α) Ζύγισμα της πλατφόρμας με σύσπορο στο εκκοκκιστήριο.
2)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:
α) Λαμβάνονται δείγματα από διάφορα σημεία του φορτίου, ανακατεύονται και παίρνεται δείγμα 1 κιλού.
3)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΙΝΑ:
α) Το δείγμα του 1 κιλού εκκοκκίζεται σε μια μικρή εκκοκκιστική μηχανή (τα γνωστά μας «μακινέτα», από την εποχή του Οργανισμού βάμβακος).
β) Η ίνα (δηλ. το εκκοκκισμένο) ζυγίζεται για να καθοριστεί το ποσοστό της (%) στο σύσπορο.
Παράδειγμα: 409 γραμμάρια ίνας από ένα κιλό σύσπορου σημαίνει 40,9% περιεκτικότητα ίνας στο σύσπορο.
4)ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:
α) Ο εκτιμητής-ταξινόμος ποιότητας του εκκοκκιστηρίου εκτιμά την ποιότητα.
Οι κυριότεροι έλεγχοι είναι:
Υγρασία: Ένα δείγμα σύσπορου ελέγχεται με υγρασιόμετρο.
Χρώμα και Ξένες ύλες: Ένα δείγμα ίνας τοποθετείται κάτω από μπλε φωτισμό και συγκρίνεται με στάνταρτ δείγματα.
5)ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ:
Με βάση την ποιότητα του, το σύσπορο βαμβάκι αποθηκεύεται χωριστά.Ένα τυπικό εκκοκκιστήριο έχει τουλάχιστον 3 κατηγορίες αποθηκών:
α)ΧΑΜΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
β)ΜΕΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΜΕΤΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΛΟ ΧΡΩΜΑ.
γ)ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΚΑΚΟ ΧΡΩΜΑ (ΚΙΤΡΙΝΟ).
6)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ:
α) Ο εκκοκκιστής ζητά από την BORSA την τιμή ίνας της ημέρας, (εξαρτώμενη από τα χρηματιστήρια βάμβακος και τις συνθήκες της τοπικής αγοράς).
β) Η BORSA είναι ένας οργανισμός που πιστοποιεί τις τιμές που οι εκκοκκιστές πωλούν το κιλό της ίνας στα κλωστήρια (δηλ. είναι χρηματιστήριο εμπορευμάτων).
γ) Η τιμή της ίνας μια φανερή πληροφορία: O παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί αυτή την τιμή, από αυτόματο τηλεφωνητή ή από την ιστοσελίδα της (τοπικής) BORSA (π.χ. http://www.itb.org.tr/, http://www.antalyaborsa.org.tr/).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:Περιεκτικότητα σε ίνα του δείγματος: 40,9%Τιμή ίνας από την Borsa: € 1.00 ανά KG ίνας
Τότε η Τιμή παραγωγού για το σύσπορο είναι το 40% του € 1.00 = € 0.409 ανά κιλό σύσπορου
δ) Ο παραγωγός μπορεί να λάβει και ένα μικρό πριμ ποιότητας 1,5-2% επιπλέον στην τιμή του συσπόρου από τον εκκοκκιστή.
ε) Το πριμ ποιότητας πληρώνεται στο σύσπορο χαμηλής υγρασίας και καλού χρώματος.στ) Σύσπορο που παραδίδεται στο τέλος της περιόδου με πολύ υψηλή υγρασία, κίτρινο χρώμα και υψηλές ξένες ύλες, μπορεί να πληρωθεί 30-35% λιγότερο.
ζ) Ο χνουδάτος σπόρος που απομένει από την εκκόκκιση «κρατιέται» από τον εκκοκκιστή και αποτελεί την αμοιβή του για την υπηρεσία που προσφέρει (=εκκοκκιστικό δικαίωμα).
7)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
α) Ο βαμβακοπαραγωγός πληρώνεται για την ίνα που παραδίδει στο εκκοκκιστήριο και όχι για το σύσπορο.
β) Μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνα οδηγεί άμεσα σε υψηλότερη τιμή του σύσπορου.
Παράδειγμα:
Έστω η Ποικιλία Α έχει 38% περιεκτικότητα σε ίνα = 380 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου και η Ποικιλία Β έχει 29% περιεκτικότητα σε ίνα = 290 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου.
Τότε η ποικιλία Α έχει 31% μεγαλύτερη τιμή σύσπορου από την ποικιλία Β!
Εάν η Ελλάδα είναι «πολλά χρόνια μπροστά από την Τουρκία, στον τομέα του βάμβακος πού βρισκόμαστε;»
http://www.cotton-net.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=40
info@cotton-net.gr
Άρθρο-σκέψεις από τα "παλιά" (11 11 2005)
Σήμερα χάρηκα, πραγματικά που έμαθα ότι ο φίλος βαμβακοπαραγωγός Ιορδανης Τηλαβερίδης από τα Γιαννιτσά, εκκοκκίζει το βαμβακι σε εκκοκκιστήριο πληρώνοντας "εκκοκκιστικό δικαίωμα" και εμπορεύται μόνος του την ίνα και το σπόρο που παράγει.....πετυχαίνοντας ικανοποιητικότα αποτέλεσμα... (50 λεπτά κιλό/συσπόρου)
Αποτέλεσε ιδιαίτερη χαρά η παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή μου...
Νά σαι καλά φίλε Ιορδάνη που υλοποίησες, μία ιδέα, που είχαμε συζητήσει "άπειρες φορές" με τον αείμνηστο ΣΠΥΡΟ ΑΝΔΡΙΩΤΗ! Το ΦΙΛΟ, το ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ!
Μία ιδέα που παρουσιάσαμε και πριν από χρόνια στα Γιαννιτσά και σήμερα ειδαμε να γίνεται πράξη...
Τότε, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί μας, αναρωτήθηκαν: «Καλά όλα αυτά, αλλά σε ποιο μέρος του κόσμου άραγε να συμβαίνουν, ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνονται με βάση της απόδοση του βαμβακιού τους σε ίνα;».H απάντηση βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, και στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία αποτελεί «κλασσικό» παράδειγμα χώρας, στην οποία δεν υπάρχει καμία επιδότηση στο σύσπορο.
Ας καταγράψουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παράδοσης-δειγματοληψίας-ταξινόμησης-τιμολόγησης του βαμβακιού στην Τουρκίας.
1)ΠΑΡΑΔΟΣΗ:α) Ζύγισμα της πλατφόρμας με σύσπορο στο εκκοκκιστήριο.
2)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:
α) Λαμβάνονται δείγματα από διάφορα σημεία του φορτίου, ανακατεύονται και παίρνεται δείγμα 1 κιλού.
3)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΙΝΑ:
α) Το δείγμα του 1 κιλού εκκοκκίζεται σε μια μικρή εκκοκκιστική μηχανή (τα γνωστά μας «μακινέτα», από την εποχή του Οργανισμού βάμβακος).
β) Η ίνα (δηλ. το εκκοκκισμένο) ζυγίζεται για να καθοριστεί το ποσοστό της (%) στο σύσπορο.
Παράδειγμα: 409 γραμμάρια ίνας από ένα κιλό σύσπορου σημαίνει 40,9% περιεκτικότητα ίνας στο σύσπορο.
4)ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:
α) Ο εκτιμητής-ταξινόμος ποιότητας του εκκοκκιστηρίου εκτιμά την ποιότητα.
Οι κυριότεροι έλεγχοι είναι:
Υγρασία: Ένα δείγμα σύσπορου ελέγχεται με υγρασιόμετρο.
Χρώμα και Ξένες ύλες: Ένα δείγμα ίνας τοποθετείται κάτω από μπλε φωτισμό και συγκρίνεται με στάνταρτ δείγματα.
5)ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ:
Με βάση την ποιότητα του, το σύσπορο βαμβάκι αποθηκεύεται χωριστά.Ένα τυπικό εκκοκκιστήριο έχει τουλάχιστον 3 κατηγορίες αποθηκών:
α)ΧΑΜΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
β)ΜΕΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΜΕΤΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΛΟ ΧΡΩΜΑ.
γ)ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΚΑΚΟ ΧΡΩΜΑ (ΚΙΤΡΙΝΟ).
6)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ:
α) Ο εκκοκκιστής ζητά από την BORSA την τιμή ίνας της ημέρας, (εξαρτώμενη από τα χρηματιστήρια βάμβακος και τις συνθήκες της τοπικής αγοράς).
β) Η BORSA είναι ένας οργανισμός που πιστοποιεί τις τιμές που οι εκκοκκιστές πωλούν το κιλό της ίνας στα κλωστήρια (δηλ. είναι χρηματιστήριο εμπορευμάτων).
γ) Η τιμή της ίνας μια φανερή πληροφορία: O παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί αυτή την τιμή, από αυτόματο τηλεφωνητή ή από την ιστοσελίδα της (τοπικής) BORSA (π.χ. http://www.itb.org.tr/, http://www.antalyaborsa.org.tr/).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:Περιεκτικότητα σε ίνα του δείγματος: 40,9%Τιμή ίνας από την Borsa: € 1.00 ανά KG ίνας
Τότε η Τιμή παραγωγού για το σύσπορο είναι το 40% του € 1.00 = € 0.409 ανά κιλό σύσπορου
δ) Ο παραγωγός μπορεί να λάβει και ένα μικρό πριμ ποιότητας 1,5-2% επιπλέον στην τιμή του συσπόρου από τον εκκοκκιστή.
ε) Το πριμ ποιότητας πληρώνεται στο σύσπορο χαμηλής υγρασίας και καλού χρώματος.στ) Σύσπορο που παραδίδεται στο τέλος της περιόδου με πολύ υψηλή υγρασία, κίτρινο χρώμα και υψηλές ξένες ύλες, μπορεί να πληρωθεί 30-35% λιγότερο.
ζ) Ο χνουδάτος σπόρος που απομένει από την εκκόκκιση «κρατιέται» από τον εκκοκκιστή και αποτελεί την αμοιβή του για την υπηρεσία που προσφέρει (=εκκοκκιστικό δικαίωμα).
7)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
α) Ο βαμβακοπαραγωγός πληρώνεται για την ίνα που παραδίδει στο εκκοκκιστήριο και όχι για το σύσπορο.
β) Μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνα οδηγεί άμεσα σε υψηλότερη τιμή του σύσπορου.
Παράδειγμα:
Έστω η Ποικιλία Α έχει 38% περιεκτικότητα σε ίνα = 380 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου και η Ποικιλία Β έχει 29% περιεκτικότητα σε ίνα = 290 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου.
Τότε η ποικιλία Α έχει 31% μεγαλύτερη τιμή σύσπορου από την ποικιλία Β!
Εάν η Ελλάδα είναι «πολλά χρόνια μπροστά από την Τουρκία, στον τομέα του βάμβακος πού βρισκόμαστε;»
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
τ.Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
τ.Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας
http://www.cotton-net.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=40
info@cotton-net.gr
Άρθρο-σκέψεις από τα "παλιά" (11 11 2005)
Σήμερα χάρηκα, πραγματικά που έμαθα ότι ο φίλος βαμβακοπαραγωγός Ιορδανης Τηλαβερίδης από τα Γιαννιτσά, εκκοκκίζει το βαμβακι σε εκκοκκιστήριο πληρώνοντας "εκκοκκιστικό δικαίωμα" και εμπορεύται μόνος του την ίνα και το σπόρο που παράγει.....πετυχαίνοντας ικανοποιητικότα αποτέλεσμα... (50 λεπτά κιλό/συσπόρου)
Αποτέλεσε ιδιαίτερη χαρά η παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή μου...
Μία ιδέα που παρουσιάσαμε και πριν από χρόνια στα Γιαννιτσά και σήμερα ειδαμε να γίνεται πράξη...
Πηγή: Μπαντής Αθανάσιος
ΑΡΓΟΥΜΕ... ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΤΕ....
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ "ΧΡΥΣΑΦΙ" ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΕΗτζήδες?
http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html
Γιατί σας φταίει ο Αθανάσιος Μπαντής; Κ. Σύμμαχοι
http://youtu.be/J6vQtaFY_xw
Η Ντόρα καταγγέλλει τα τρωκτικά- της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ked.
http://youtu.be/q7yQmGbdSi0
..…………………………………………………………………………………………
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.... http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
by Athanasios Bantis on Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011 στις 12:15 π.μ. Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και να λειτουργεί ως συντελεστής διατήρησης της κοινωνικής συνοχής της περιφέρειας.
……………………………………………………..
Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
Τι διαφορετικό λέει ο Σάκης, επειδή δεν κάνει κολοτουμπές, σας ενοχλεί;
ΑΡΓΟΥΜΕ... ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΤΕ....
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ "ΧΡΥΣΑΦΙ" ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΕΗτζήδες?
http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html
Γιατί σας φταίει ο Αθανάσιος Μπαντής; Κ. Σύμμαχοι
http://youtu.be/J6vQtaFY_xw Η Ντόρα καταγγέλλει τα τρωκτικά- της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ked.
http://youtu.be/q7yQmGbdSi0..…………………………………………………………………………………………
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.... http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
by Athanasios Bantis on Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011 στις 12:15 π.μ. Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και να λειτουργεί ως συντελεστής διατήρησης της κοινωνικής συνοχής της περιφέρειας.
……………………………………………………..
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου