Ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας του κινήματος ΔΗ.ΣΥ βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης
Χθες το βράδυ, σε μια διπλανή αίθουσα από αυτή της ολομέλειας, στο γραφείο του πρωθυπουργού, χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία για να μπορέσει η Ελλάδα με δυνατή φωνή να διεκδικήσει την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ό,τι καλύτερο, για να βγει το συντομότερο δυνατόν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Δυστυχώς, όμως, για την Ελλάδα, πολιτικοί νάνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν γιγάντια προβλήματα.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, η πολιτική μισαλλοδοξία υπερίσχυσε της εθνικής αναγκαιότητας.
Δυστυχώς για την πατρίδα μας υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που εξακολουθούν να θέτουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό. Με μοναδικό στόχο την φιλοδοξία τους να κυβερνήσουν.
Πού αλήθεια; Επί των ερειπίων που θα δημιουργήσει η ανικανότητα της παρούσης κυβερνήσεως;
Από τη μια έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει μπερδέψει το εθνικό με το κομματικό καθήκον. Και την ώρα που ζητάει εθνική συναίνεση εξαπολύει μύδρους εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και του προκατόχου του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι σε κρίσιμες περιστάσεις όπως η σημερινή, η κομματική συσπείρωση ενίοτε δεν συμβαδίζει με την εθνική συσπείρωση; Είναι δυνατόν ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός προκειμένου να ικανοποιήσει το σκληρό ΠΑΣΟΚ, να δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης;
Λες και για όλα τα δεινά αυτού του τόπου φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση...
Λες και το κόμμα του δεν έχει ευθύνη για όσα βιώνουμε σήμερα...
Δεν καταλαβαίνει ο Πρωθυπουργός ότι οι σημερινοί χειρισμοί του προσέφεραν άλλοθι στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μη συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια;
Είναι κρίμα, αν δεν το καταλαβαίνει, και είναι ντροπή και επικίνδυνο αν το κάνει συνειδητά.
Από την άλλη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Υποσχέσεις στους πάντες για τα πάντα. Μια τακτική που είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος «λεφτά υπάρχουν». Και η ανευθυνότητα αυτή καθίσταται επικίνδυνη τις κρίσιμες ώρες που ζούμε.
Εθνικιστικές κορώνες περί νέου '21 και κραυγές αντίστασης προς τους Ευρωπαίους. Δηλαδή προς τους δανειστές μας.
Αλήθεια, ποιος είναι ο στόχος; Η επαναδιαπραγμάτευση, λένε από την πλευρά της ΝΔ.
Μα, η επαναδιαπραγμάτευση είναι όπως το ταγκό, χρειάζεται δύο... Και από όσο γνωρίζουμε η Ευρώπη δεν συναινεί. Για την ακρίβεια δεν συζητά καν με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Και είναι η πρώτη φορά που ακούγονται φωνές στην Ευρώπη για αποβολή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το αδελφό, μέχρι χθες ιδεολογικά, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αλλά φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν ενδιαφέρει τους σημερινούς ηγήτορες της ΝΔ. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πέσουν τιμημένα.
Προφανώς δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έχει ανάγκη από Παλαιολόγο για να πέσει τιμημένα, αλλά από Θεμιστοκλή για να την ενώσει.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο του οποίου η βασική φιλοσοφία είναι η ισοπέδωση.
Το ενιαίο μισθολόγιο που προτείνεται με το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλος ένας τρόπος να γίνει αφαίμαξη από τη μια των μισθωτών του Δημοσίου και από την άλλη τα μέτρα που το συνοδεύουν οδηγούν στην τιμωρία των ειλικρινών και συνεπών φορολογουμένων.
Φυσικά και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, άλλωστε αυτό είναι ζητούμενο ετών, υπό την έννοια ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι ανισότητες και οι αδικίες που συντελούνταν στο παρελθόν.
Αλλά με τις προτάσεις του παρόντος νομοσχεδίου φτάνουμε στο άλλο άκρο: Στις οριζόντιες μειώσεις που οδηγούν σε κατάφωρες αδικίες! Όπως αυτή που συμβαίνει με τους φύλακες των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων. Τι είναι τελικά αυτοί οι άνθρωποι διοικητικοί υπάλληλοι; Και πώς φέρουν όπλο; Μήπως πρέπει να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία; Ή όπως αυτή που αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ακολουθεί λάθος δρόμο και την εύκολη συνταγή.
Τo τεράστιο και βραδυκίνητο Δημόσιο, που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί δημιούργημα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν στελεχώνεται από κακοπληρωμένους εργαζόμενους.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι μόνο μισθολογικό.
Τα βασικά ζητούμενα για το Δημόσιο είναι:
Η ορθολογική οργάνωσή του. Η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, μέσω και της αξιοποίησης των εξειδικευμένων και εκπαιδευμένων στελεχών.Ο συντονισμός και η καλύτερη διαχείριση των δημοσίων πόρων
Κύριε Πρόεδρε, όλοι μιλάμε για λιγότερο κράτος. Η μείωση του κράτους όμως πρέπει να γίνει με εστίαση στις μεγάλες πηγές κακοδιαχείρισης και όχι οριζόντια και αδιακρίτως όπως γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και η γραφειοκρατία να είναι ο νούμερο ένα αποτρεπτικός παράγοντας. Μόνο για την έγκριση ΜΠΕ χρειάζεται το λιγότερο 1,5 χρόνος.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει, με το φερετζέ της εφεδρείας, να στέλνουμε από την «πίσω πόρτα» στην ανεργία, χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Λύση δεν είναι οι απολύσεις. Λύση είναι οι αποκρατικοποιήσεις φορέων που η δραστηριότητά τους μπορεί να ασκηθεί από ιδιώτες. Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά πώς λειτούργησαν οι συγκοινωνίες όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη είχαν ιδιωτικοποιηθεί, και πώς λειτουργούν σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λύσεις υπάρχουν. Υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν οι αδικίες στο ελάχιστο. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να συναινέσουμε, πρέπει όλοι να τολμήσουμε, πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.
Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τα αξιώματα που υπηρετούμε, τα υπηρετούμε προς όφελος του λαού που μας εμπιστεύθηκε και όχι προς όφελος του εαυτού μας.
Έστω την ύστατη αυτή ώρα ας θέσουμε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Τα μηνύματα που θα στείλουμε στο εξωτερικό θα είναι ηχηρά, ενώ και στο εσωτερικό θα συμβάλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μια κοινωνική συνοχή η οποία στην κυριολεξία κρέμεται από μια κλωστή, που αν σπάσει, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι τραγικές.
Κύριε Πρόεδρε, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν θα ψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο. Όχι μόνο γιατί είναι αντίθετο με την ιδεολογία μας, αλλά γιατί είναι άδικο και θα αποδειχθεί και αναποτελεσματικό.
Γιώργου Κοντογιάννη
Χρήστος Α. Κατσαρός
Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
Ομιλία Γιώργου Κοντογιάννη στο πολυνομοσχέδιο 19/10/11
από τον Χρήστος Α. Κατσαρός, Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2011 στις 2:50 μ.μ.
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου