Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Θέκλα: Θέσεις εργασίας μέσω... ανακύκλωσης; Ναι!

Της Θέκλας Παρασκευούδη, πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος




Αν και στη χώρα μας ακόμη, παρά την αυξανόμενη θετική τάση, δεν έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό το αίσθημα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της στοιχειώδους ανακύκλωσης καθημερινών προϊόντων, τα μηνύματα που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εξόχως ενθαρρυντικά όχι μόνον για τη φύση αλλά και για τις ευκαιρίες που αυτή μπορεί να δώσει σε ανθρώπους!

Τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον, αφήνουν μία αρκετά ελπιδοφόρα εντύπωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 72 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και να αυξήσει κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ τον ετήσιο κύκλο εργασιών του ενωσιακού κλάδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων. Επιπλέον, θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Τα παραπάνω δεδομένα επήλθαν από χώρες όπως η Ολλανδία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία.
Στα κράτη αυτά, σύμφωνα με το econews, διαπιστώνεται ότι ο ενωσιακός κλάδος διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων είναι ήδη πολύ δυναμικός, αλλά παρέχει περισσότερες οικονομικές δυνατότητες με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης.
Για παράδειγμα, το 2008, ο ετήσιος κύκλος εργασιών, ύψους 145 δισ. ευρώ αντιστοιχούσε στο 1% περίπου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η συμμόρφωση με την πολιτική της ΕΕ θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός κλάδου με 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 187 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η αλυσίδα της ανακύκλωσης παραμένει σε νηπιακό στάδιο αφού πέραν των στοιχειωδών υποδομών που έγιναν υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με αλλεπάλληλα βαρύτατα πρόστιμα), δεν έχει γίνει καμία σημαντική πρόοδος θεσμική ή σε υποδομές, πέραν κάποιων ιδιωτικών πρωτοβουλιών που και πάλι αφορούν εταιρείες του εξωτερικού.
Εδώ, αφού καμαρώσαμε ίσα με δέκα και βάλε φορές για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, ακόμη αναζητούμε χρήματα για την τελειοποίηση του νέου συστήματος διάθεσης των απορριμμάτων καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης δεν είναι προσβάσιμοι λόγω αδυναμίας του οδικού δικτύου!
Την ίδια ώρα σε θεσμικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δικαίως διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο θέμα της διοίκησης του νέου συστήματος διαχείρισης των ΧΥΤΑ, αναβάλλοντας την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Όλα τα παραπάνω, συνιστούν ένα ιδιότυπο κοντράστ μεταξύ των προσδοκιών που δημιουργούν οι έρευνες των ευρωπαίων εταίρων μας και της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας.
Όταν όμως στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας που ξεπέρασε προ πολλού το 20% επιδιώκουμε την ανάκαμψη, τότε θα πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε ως «θεριό» έναν εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης μίας νέας τεχνολογίας που και το περιβάλλον που ζούμε θα ωφελήσει και θέσεις εργασίας θα δώσει σε χιλιάδες συμπολίτες μας.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία, στις 31 Ιανουαρίου 2012, στην σελίδα 8







Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Από Chris Sintiki , Παρασκευή, 3 Φεβρουάριος 2012 στις 6:12 μ.μ. 

Από Θάρρος Τόλμη Αλήθεια, Παρασκευή, 3 Φεβρουάριος 2012 στις 6:27 μ.μ. 

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου