Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δεν επιτρέπεται να επικαλείται ο ΕΟΠΠΥ τεχνικά προβλήματα ως αιτία πολύμηνων καθυστερήσεων καταβολής των επιδομάτων σε γονείς παιδιών με αναπηρία



Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Στις καθυστερήσεις στην απόδοση των δαπανών για τις παροχές ασθενείας που επιδεινώνονται από τις συγχωνεύσεις των τοπικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και στις προφάσεις από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα για την καταβολή των επιδομάτων παροχών ασθένειας


Σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσιοποίησης του θέματος των υπέρμετρων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκκαθάριση των παροχών ασθενείας από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ιδιαίτερα προς παιδιά που χρήζουν τακτικής φυσιοθεραπευτικής αγωγής, εκδόθηκε εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ στις 5/4/13.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «προς διευκρίνιση, το θέμα το οποίο είχε προκύψει δεν ήταν η ανάγκη προτεραιότητας εξυπηρέτησης Α.Μ.Ε.Α. στις ουρές του ΕΟΠΥΥ, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο. Το θέμα το οποίο ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες γονείς παιδιών που χρήζουν τακτικής και πολυδάπανης φυσιοθεραπευτικής αγωγής, αλλά και άλλους ασφαλισμένους, είναι η πολύμηνη καθυστέρηση εκκαθάρισης των δαπανών που κατατίθενται στην πλειοψηφία τοπικών και περιφερειακών γραφείων του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης επισημαίνει ακόμη ότι: «η πλειονότητα των περιπτώσεων, αφορά καθυστερήσεις που ανέρχονται από 2 μήνες, σε 8-9 ακόμη και 12 μήνες από τη στιγμή που κατατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για αγωγές ήδη διαπιστωμένες και εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ».

Και όλα αυτά, όταν η επίσημη ενημέρωση που υπάρχει από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι οι παροχές εκκαθαρίζονται εντός 15ημέρου προς τους ασφαλισμένους.

Στα πλαίσια συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων όσον αφορά παροχές ασθενείας/ υγείας, βάσει του ΦΕΚ 3010/29.12.11 δρομολογείται η κατάργηση των τοπικών υποκαταστημάτων παροχών ασθενείας/ υγείας του ΕΟΠΥΥ/ ΙΚΑ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΑΔ) οι οποίες εξυπηρετούν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.

«Με τις συγχωνεύσεις αυτές, οι αποζημιώσεις για φυσιοθεραπείες και πάσης φύσεως ειδικές αγωγές προς τα παιδιά, θα φθάνουν έως και τα 1-2 έτη να αποζημιωθούν, από την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, λόγω του ότι η εν λόγω Περιφερειακές Υπηρεσίες, δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος παιδιά με πολύ σοβαρά ψυχοκινητικά προβλήματα υγείας, που μέχρι πρότινος παρακολουθούσαν τακτική και επιβεβλημένη, χρόνια αγωγή σε συγκεκριμένο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, να αναγκαστούν να διακόψουν τις αγωγές τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, λόγω αυτής της αναδιοργάνωσης.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά ποια είναι η χρονική προθεσμία /υποχρέωση που βάζει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για αποζημίωση παροχών ασθενείας /υγείας προς τους ασφαλισμένους του και πως θα καλύπτονται οι δαπάνες, μέχρι την εκκαθάρισή τους και ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο στελέχωσης των υπηρεσιών με υπαλλήλους που βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες, ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις άμεσα.

Επισυνάπτονται:
  1. Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου