Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Η ΑΟΖ μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας

Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθεις που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως τα ενεργειακά αποθέμετα στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκονται στη δικαιοδοσία κατά κύριο λόγο ευρωπαικών κρατών.
 Antonis-Samaras-speech
(Photo: Eurokinissi)
” Ειναι μέρος της ευρωπαικής μας περιουσίας που πρέπει να αξιοποιήσουμε, η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών , αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια” τόνισε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.
” Πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική” τόνισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου. Μάλιστα για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας , της Κύπρου και της Μάλτας.
Για τον Αντώνη Σαμαρά η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα καθώς τόνισε πως και  για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της. “Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της , και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η ευρώπη αλλά και στόν ίδιο το βυθό της Μεσογείου” είπε υπενθυμιζοντας πως  η ενεργειακή επάρκεια της ευρωπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.
”  Η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονία της , η μεσόγειος θα παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
 http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1523.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου