Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το σχέδιο του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο


Ενώπιον της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, τίθεται σήμερα η πρόταση του κόμματος για έξοδο από τον μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κεφάλαιο μελέτης ειδικών, αναφέρεται στις συνέπειες από την παραμονή της χώρας στο μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο εξετάζεται τι σημαίνει έξοδος από αυτό και ποιες θα είναι οι επιδράσεις στην οικονομία.

Απαντάται, επίσης, το ερώτημα κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να εξασφαλιστεί ρευστότητα από το κράτος και εάν μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να οδηγήσει τον τόπο σε προοπτική ανάπτυξης.
Εξάλλου, τη δανειακή σύμβαση συζητά σήμερα και αύριο η Βουλή. Το κλίμα στο κυπριακό κοινοβούλιο αναμένεται να είναι βαρύ, καθώς ακόμα και τα κόμματα που θα υπερψηφίσουν τη σύμβαση, αναγνωρίζουν τις δυσμενείς συνέπειες που άρχισε ήδη να έχει στην κυπριακή οικονομία.
Για να λάβει τη στήριξη των 10 δισ. ευρώ, η Κύπρος προχώρησε ήδη στην εξυγίανση των δύο συστημικών τραπεζών, επιβάλλοντας κάθετο «κούρεμα» των ανασφάλιστων τους καταθετών.
Το σοκ των αποφάσεων του Eurogroup στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, που σε συνδυασμό με το κάθετο κούρεμα, αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης - το τριπλάσιο από ότι εκτιμούσε πριν το κούρεμα η Κομισιόν.
Τα έγγραφα που συνοδεύουν τον κυρωτικό νόμο που θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η βοήθεια δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και ότι θα δοθεί σε βάθος πενταετίας.
Στην Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκαν να παραστούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, ο διοικητής της ΚΤ και ο γενικός εισαγγελέας.
Ο κυρωτικός νόμος θα προωθηθεί στην αυριανή έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, μαζί με αριθμό μνημονιακών νομοσχεδίων για περικοπές μισθών και επιβολή φόρου στην ακίνητη ιδιοκτησία.
Η σύμβαση αναμένεται να έχει τη στήριξη των 20 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ενός εκ των δύο βουλευτών του ΕΥΡΩΚΟ.
Η οριακή πλειοψηφία με την οποία αναμένεται να υιοθετηθεί ο κυρωτικός νόμος είναι ενδεικτική των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που η αναμενόμενη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους οδηγήσει στην ανάγκη ψήφισης νέων μέτρων εξυγίανσης.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το ΑΚΕΛ, που μελετά εναλλακτικές λύσεις εκτός Ευρωζώνης.
Μαζί με την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, αλλά και με τη νεοσύστατη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, το ΑΚΕΛ αναμένεται να δώσει μάχη για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το αντιμνημονιακό κλίμα που άρχισε ήδη να δημιουργείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου