Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής μια σειρά νέων μέτρων λιτότητας για την μείωση των δημοσίων δαπανών με μόνιμο τρόπο, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι όροι που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης εξήγγειλε κατά κύριο λόγο την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, καθώς κι ένα σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με την επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους λειτουργούς, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, επί συνόλου —κατά εκτιμήσεις— 700.000.

«Τα μέτρα που ανακοινώνω αντιπροσωπεύουν, στον σύνολό τους, (εξοικονομήσεις) περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα ως το 2015», διευκρίνισε.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της δεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισεκατ. ευρώ ως το 2016.

«Εάν διστάζαμε τώρα, αυτό θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία που έχουμε ήδη ανακτήσει», δήλωσε ο Κοέλιου, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο.

Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος, στο 4,0% το 2014 και εντέλει στο 2,5% το 2015, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας, η οποία χορήγησε στη Λισαβόνα ένα δάνειο 78 δισεκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

«Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε ο Κοέλιου. «Ο δρόμος πρέπει να περάσει από την διαρθρωτική μείωση των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε απόψε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Πορτογαλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το ανώτατο δικαστήριο να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα, όπως προειδοποίησε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο είχε ακυρώσει, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δισεκατ. ευρώ —από το συνολικό πακέτο μέτρων 5 δισεκατ. ευρώ που προβλεπόταν για φέτος—, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Κοέλιου να αναζητήσει άλλες λύσεις.
ΠΗΓΗ  axortagos.gr , grafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου