Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ένας 29χρονος πρώην πράκτορας αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠA

«ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενος στην CIA αποκάλυψε το «φακέλωμα» εκατομμυρίων πολιτών

Ένας 29χρονος πρώην εργαζόμενος στην CIA, ήταν η κύρια πηγή για τα δημοσιεύματα της αμερικανικής Washington Post και του βρετανικού Guardian σχετικά με τα προγράμματα παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(NSA).
ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενος στην CIA αποκάλυψε το «φακέλωμα» εκατομμυρίων πολιτών
«Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα ... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό», είπε στην εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της.
«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο 29χρονος είπε ακόμη ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει που πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ανέφερε ότι αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων αξίζει τον κόπο. «Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα» είπε.
ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενος στην CIA αποκάλυψε το «φακέλωμα» εκατομμυρίων πολιτών
«Θα πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου» συμπλήρωσε. Μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο. «Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».
Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ και υποστήριξε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».
Πάντως μέσα σε λίγα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα του από τον Guardian, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετατράπηκε σε έναν λαϊκό ήρωα. Σε ένα «αριστερό» αμερικανικό blog γράφτηκε: «Είναι κρίμα που ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι 36 ετών στις 20 του Γενάρη του 2017, αλλιώς θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα και να τον ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρό μας».
Ο Guardian αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις από την εταιρεία Verizon, αλλά και διαδικτυακά δεδομένα από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook.
Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για την μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδυκτιακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA την τελευταία δεκαετία. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου.
Ο Σνόουντεν ένας πρώην υπάλληλος που ασχολούταν με τεχνικά θέματα στην CIA, είπε ότι εργάζονταν στην «σούπερ-μυστική» NSA ως υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen Hamilton και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, καθώς απογοητεύτηκε από τον Ομπάμα ο οποίος συνέχισε τις πολιτικές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους.
«Αν έκανε, στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξη του», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πίτερ Κίνγκ, καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του 29χρονου.
Ο Σνόουντεν που έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής» και προσθέτει ότι ελπίζει πως οι αρχές δεν θα τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δηλώνει ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, η οποία υποστηρίζει "όσους υπερασπίζονται την ελευθερία στο Ιντερνετ".
Το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν σήμερα να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Εντουαρντ Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ.
"Δεν έχουμε κάτι για σας αυτήν τη στιγμή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σκοτ Ρόμπινσον, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του αμερικανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα μετανάστευσης, αστυνομίας και υπηρεσιών Πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1996, έναν χρόνο πριν από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία. Ωστόσο, αναμένεται ότι κάθε απόπειρα έκδοσης του Εντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει κάθε τέτοια ενέργεια, εάν "επηρεάζεται η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική" της Κίνας.
Το προξενείο της Ισλανδίας στο Χονγκ Κονγκ δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο για την υπόθεση και αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν ο νεαρός έχει έλθει σε επαφή με τις υπηρεσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου