Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ινδία, Πακιστάν και Κίνα αύξησαν τα πυρηνικά τους

Τρεις από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους ενώ οι υπόλοιπες πέντε το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).
sipri
Η Κίνα διαθέτει σήμερα 250 πυρηνικές κεφαλές, από 240 που είχε το 2012, το Πακιστάν τις έχει αυξήσει στις 100-120 και η Ινδία στις 90-110.
Αυτή η “κούρσα των εξοπλισμών” θεωρείται ανησυχητική από το Sipri διότι κρίνει “εύθραυστη” την ειρήνη στην Ασία, δεδομένου ότι στην ήπειρο αυτή αυξάνονται οι εντάσεις μετά το 2008, για παράδειγμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ή μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
Οι χώρες που έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους είναι οι δύο που έχουν υπογράψει τη συνθήκη START, η Ρωσία (8.500 κεφαλές) και οι ΗΠΑ (7.700). Καμία αλλαγή δεν έγινε στο οπλοστάσιο της Γαλλίας (300 κεφαλές),της Βρετανίας (225) και του Ισραήλ (80).
Οι αριθμοί αυτοί πάντως δεν είναι παρά εκτιμήσεις αφού το Sipri διαπιστώνει ότι η Κίνα, επί παραδείγματι, τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα ενώ και στη Ρωσία η πληροφόρηση έχει περιοριστεί. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ακόμη.
Όσον αφορά τα χημικά και τα βιολογικά όπλα, για τον περιορισμό των οποίων αγωνίζεται το Sipri, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέστρεψαν όλα τα χημικά όπλα που διαθέτουν, όπως είχαν υποσχεθεί ενώ η Συρία εμφανίζεται έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει στην περίπτωση ξένης επέμβασης στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου