Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ


AΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Περπατώντας στο κέντρο της πόλης των Σερρών, στην πλατεία Εμπορίου, εκεί που όπως μαρτυρά και το όνομα της χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου, από την Τουρκοκρατία ακόμη, βρισκόταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και η «Δημοτική Αγορά» των Σερρών. Λέω βρισκόταν, γιατί εδώ και ένα μήνα περίπου στο σημείο υπάρχει ένα εργοτάξιο, μπουλντόζες, λαμαρίνες (ελπίζω σύντομα να διακοσμηθούν με graffiti) και το κουφάρι ενός κτηρίου που εγκαταλελειμμένο χρόνια από τις δημοτικές αρχές ρήμαξε και βρώμισε την περιοχή.

Το κτήριο της  Δημοτικής Αγοράς, έργο του αρχιτέκτονα Μουτσόπουλου, ήταν  ένα σύγχρονο για την εποχή του εμπορικό κέντρο που στέγαζε καταστήματα με είδη τροφίμων. Θυμάμαι πως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 πηγαίναμε με τον παππού μου στα «ψαράδικα» -έτσι αποκαλούσαν πολλοί Σερραίοι την Δημοτική Αγορά- για να αγοράσουμε φρέσκα ψάρια, συχνά μας ακολουθούσε κι ένας πελεκάνος που μαζί με τα παγώνια και τα περιστέρια κοσμούσαν την πλατεία Ελευθερίας.

Πάρθηκε απόφαση για την κατεδάφιση από το δημοτικό συμβούλιο των Σερρών, ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει η  δημοτική κίνηση «Διάβαση Πεζών» την ανάδειξη του κτηρίου ως διατηρητέο από την Εφορία Νεότερων Μνημείων που παρά τις αρχικές θετικές εισηγήσεις έφερε την αρνητική απάντηση με την υπογραφή του Κου Γερουλάνου.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, συνεχίζονται τόσο από πολίτες, όσο και από δημοτικούς συμβούλους που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του κτιρίου. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Αναστασιάδης, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα το 5ο Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατάξει άμεση διακοπή της κατεδάφισης.

Η κατεδάφιση της δημοτικής αγορά σταμάτησε μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, το θέαμα όμως για όσους περνούν από το σημείο είναι θλιβερό, οι συζητήσεις πολλές και τα ερωτηματικά αναπάντητα. Ερωτήματα που απευθύνονται στον νυν αλλά και στους πρώην δημάρχους, Μητλιάγκα, Βλάχο και Μωυσιάδη, ερωτήματα που συζητούν όλοι οι Σερραίοι…

•           Γιατί βιάστηκε τόσο πολύ ο δήμαρχος κύριος Αγγελίδης να κατεδαφίσει τη Δημοτική Αγορά ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για το τι θα δημιουργηθεί στη θέση της;
•           Γιατί δεν μετέφερε εκεί κάποια υπηρεσία του δήμου π.χ. πολεοδομία, ώστε να κάνει οικονομία στο δήμο αντί να πληρώνει σε χαλεπούς καιρούς δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στα νοίκια;
•           Γιατί δεν αναζήτησαν πόρους για την ανακαίνιση της όπως έγινε στην Καβάλα, στα Χανιά , στον Πύργο, στην Καρδίτσα, στη Χαλκίδα και αλλού;
•           Γιατί στερεί από τους Σερραίους επαγγελματίες την ευκαιρία για επαγγελματική στέγη;
•           Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να υποτιμούν την δημοτική περιουσία ή ακόμη και να την  κακοδιαχειρίζονται;
•           Έγινε εκτός από καταστροφή και καταγραφή της ακίνητης δημοτικής περιουσίας;
•           Αλήθεια τόσα χρόνια γιατί δεν τους ενοχλούσε η κατάσταση της δημοτικής αγοράς;
Μια εξήγηση μπορώ να δώσω… μάλλον τους βόλευε !!! Περίμεναν υπομονετικά να σαπίσει το «φρούτο»…Διαφορετικά,  θα είχαν φροντίσει για τα στοιχειώδη,  να τη  βάψουν, να την καθαρίσουν … έστω λαμπτήρες να άλλαζαν, που έμειναν οι ίδιοι  από την τετραετία Γεωργούλα (1982-1986), για να φωτιστεί το κτίριο!

Και κάτι τελευταίο, σε ποιόν θα χρησιμεύσουν τώρα οι οπτικές ίνες που περάστηκαν στη «Δημοτική Αγορά» μόλις πέρσι;

Χριστίνα Καρπάζη
Δημοσιογράφος
Ράδιο Ε-103 Σέρρες

ΠΗΓΗ: http://oiakxos.blogspot.com/  AΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου