Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δέσμη προτάσεων για την ανακούφιση και την ενίσχυση των αγροτών - Κατέθεσε στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Φ. Αραμπατζή



Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση είχε 22/2 το πρωί η Βουλευτής της ΝΔ του Νομού μας, κ. Φωτεινή Αραμπατζή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για  τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, και ειδικά του Νομού Σερρών, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες μας.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης τους ήταν αυτό της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, καθιστώντας δυσχερέστερη τη θέση του ήδη καθημαγμένου πρωτογενούς τομέα. Η κ. Αραμπατζή επεσήμανε στον Υπουργό τα χρήματα, που θα δοθούν, να αναφέρονται, αν όχι τώρα στο άμεσο μέλλον, σ’ ένα δικαιότερο σύστημα αποδόσεων, που θα αφορά στις πραγματικές καταναλώσεις ανά καλλιέργεια, στον τρόπο άρδευσης του κάθε αγρότη και στην παραγωγή του. Ο ίδιος συντελεστής απόδοσης βεβαίως να αφορά και την έκπτωση στην τιμή του ρεύματος, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί να ανταπεξέλθει.
Το ζήτημα της εξάντλησης της ελαστικότητας, υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, στη χορήγηση των καλλιεργητικών δανείων ήταν το επόμενο θέμα της συνάντησης εργασίας. Η Βουλευτής της Ν.Δ. μεταφέροντας την αγωνία των καλλιεργητών, υπογράμμισε  στον Υπουργό, πως εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά η έλλειψη ρευστότητας, που καταδικάζει τους ήδη χρεωμένους αγρότες να αφήνουν άσπαρτες και ανεκμετάλλευτες τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Φωτεινή Αραμπατζή στο ζήτημα της επανεξέτασης της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών από τα 65 στα 67 έτη, ζητώντας μέριμνα για το «τεκμήριο» των 40 ετών ασφάλισης και αναδρομικά, ενώ επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη επίλυσης του συνταξιοδοτικού για τους γεννηθέντες το 1948, που είχαν και προσδοκία δικαιώματος και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και για τους γεννηθέντες το 1949, για τυχόν μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.
Όσον αφορά στα ιδιαίτερα αγροτικά θέματα του Νομού Σερρών, η κα Αραμπατζή, κατόπιν των πρόσφατων συναντήσεων εργασίας, που είχε με τους τοπικούς Τ.Ο.Ε.Β., μετέφερε τα έντονα προβλήματά τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα απαρχαιωμένα αρδευτικά τους δίκτυα και στην ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ των αρδευτικών έργων που έχουν προγραμματίσει και προετοιμάσει και μελετητικά οι Τ.Ο.Ε.Β. Ηράκλειας, Νιγρίτας, Δημητριτσίου και Προβατά. Επίσης, έθεσε το θέμα της 3ης φάσης του αναδασμού, που υπάγεται στον ΤΟΕΒ Προβατά και αφορά τα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκουτάρεως, Κ.Καμήλας, Κουβουκλίου, Βαμβακούσας και Αδελφικού και ανέφερε στον Υπουργό ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις ηρτημένης παραγωγής των ετών 2011 κι 2012 στους δικαιούχους αγρότες των παραπάνω Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους παραγωγούς, που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι το 2012, ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2013, αυτή θα καταβληθεί στους παραγωγούς. Η Σερραία Βουλευτής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι θηλαζόντων αγελάδων, κυρίως του Δήμου Σιντικής, για το έτος 2011, οι οποίοι αδικαιολόγητα στερήθηκαν την πρόσθετη συμπληρωματική ενίσχυση.
Τελειώνοντας τη συνάντησή της με τον Υπουργό η κα Αραμπατζή υπογράμμισε την άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για να μπορέσει να παραγάγει επιτέλους η Ελλάδα προϊόντα, που θα τα ζητάει η αγορά, έτσι ώστε να καταστεί αυτάρκης σε γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού μας.


Φωτεινή Αραμπατζή
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ




Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου