Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στον αδελφό του ρίχνει τις ευθύνες της επίθεσης ο βομβιστής της Βοστόνης


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

CNN: «Ευθύνες στον αδελφό του» επιρρίπτει ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Ευθύνες στον αδελφό του φέρεται να επέρριψε ο 19χρονος ύποπτος για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για συμμετοχή στην επίθεση.
CNN: «Ευθύνες στον αδελφό του» επιρρίπτει ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ
Οπως υποστήριξε τη Δευτέρα κυβερνητική πηγή στο CNN, «οι προκαταρτικές ανακρίσεις με τον Τσαρνάεφ δείχνουν ότι οι δύο αδελφοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτο-ριζοσπαστικοποιημένοι τζιχαντιστές
Ο Τζοχάρ, που νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Βοστόνης, φέρεται να δήλωσε ότι ο αδελφός του- που σκοτώθηκε στην καταδίωξη της Παρασκευής- ήθελε να υπερασπιστεί το Ισλάμ από τις επιθέσεις που δέχεται, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι ανακρίσεις είναι προκαταρκτικές και οι αναφορές του Τσαρνάεφ χρειάζεται να ερευνηθούν και να ελεγχθούν από τους ερευνητές.
Ομοσπονδιακός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ενώ οι αστυνομικοί δεν έχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι ύποπτοι έδρασαν από κοινού με άλλους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη αρκετή έρευνα προκειμένου να πουν με βεβαιότητα ότι δεν συμμετείχαν κι άλλα άτομα στη βομβιστική επίθεση.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Τζοχάρ επικοινωνούσε και γραπτώς, αλλά κατά κύριο λόγο με νεύματα, απαντώντας μία φορά «όχι» όταν ένας από τους ερευνητές τον ρώτησε αν θέλει δικηγόρο, σύμφωνα με τα πρακτικά της διαδικασίας. Ενας δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης δέχθηκε να τον εκπροσωπήσει.
Η σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετωπιζει είναι αυτή της «χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής» που με βάση όσα προβλέπει το ομοσπονδιακό αμερικανικό δίκαιο, επισύρει τη θανατική ποινή.
Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρείς νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες, ορίστηκε να γίνει την 30ή Μαΐου.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τσαρνάεφ θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 30 Μαΐου.
«Οι θρησκετικές πεποιθήσεις πιθανότερο κίνητρο»
Τα κίνητρα των αδελφών Τσαρνάεφ για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης αναζητούν οι Αρχές, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποι ξεκάθαρο συμπέρασμα.
Η αστυνομία προσπαθεί, τώρα, να τοποθετήσει τους δύο υπόπτους- ο ένας εκ των οποίων είναι νεκρός- στο σκηνικό της βομβιστικής επίθεσης, καθώς και στην καταδίωξή τους τρεις ημέρες αργότερα, όταν έκλεψαν αυτοκίνητο λίγες ώρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν στοιχειοθετηθεί κάποιοι πιθανοί λόγοι που τους οδήγησαν στο να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Παρόλα, αυτά δύο αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν χθες στο Associated Press υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία της έρευνας, και υποστήριξαν ότι πιθανότατα κίνητρο των Τσαρνάεφ ήταν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Και οι δύο ήταν μουσουλμάνοι με καταγωγή από την Τσετσενία και ζούσαν στις ΗΠΑ περίπου μία δεκαετία. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν έχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη σύνδεσή τους με ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να υποδηλώσουν ότι ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ ήταν θρησκευτικός μαχητής, αλλά ο μεγαλύτερος, ο 26χρονος Ταμερλάν φαίνεται να είχε εξτρεμιστική δράση.
Το FBI είχε ανακρίνει το 2011 τον Ταμερλάν έπειτα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης, λόγω ανησυχιών ότι ήταν «οπαδός τουριζοσπαστικού ισλάμ». Ωστόσο, δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία για να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.
Πηγές: CNN, BBC, Associated Press, ethnos.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου