Τρίτη 23 Απριλίου 2013

"Έξυπνα" ρούχα αλλάζουν χρώμα και σχήμα ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος

Ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν σε ρούχα να αλλάζουν χρώμα και σχήμα, ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιεί ο άνθρωπος που τα φορά, σύμφωνα με το BBC.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ του Καναδά ανακοίνωσαν ότι οι ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν στα «έξυπνα» ρούχα να αποθηκεύουν ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα.

Το εγχείρημα των ερευνητών φέρει την ονομασία «Κάρμα Χαμαιλέοντα». Εκτός από τα ρούχα που αλλάζουν σχήμα και χρώμα, οι μελετητές παρουσίασαν και μια συσκευή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, το οποίο φορτίζει όταν συνδεθεί με ένα... μπλουζάκι, κατασκευασμένο από ηλεκτρονικές ίνες.

Ωστόσο, οι ερευνητές του πανεπιστημίουΚονκόρντια παραδέχονται ότι απαιτούνται δεκαετίες προκειμένου η νέα τεχνολογία να βγει στην αγορά.

«Θα πρέπει να περάσουν περίπου είκοσι με τριάντα χρόνια προκειμένου να δούμε στις βιτρίνες των καταστημάτων ρούχα κατασκευασμένα από ηλεκτρονικές ίνες. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν παύουν να μας συγκλονίζουν» αναφέρει η καθηγήτρια Τζοάνα Μπερζόφσκα του Τμήματος Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικών Τεχνών του πανεπιστημίου Κονκόρντια του Μόντρεαλ.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου