Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στηρίζουμε, αναγνωρίζουμε, προτιμούμε τα ποιοτικά Σερραϊκά προϊόντα


Μπαντής Αθανάσιος SERRES CERT: | agro2020
Για την προώθηση και (υπο)στήριξη των Σερραϊκών προϊόντων προτείνουμε την υιοθέτηση και καθιέρωση του τοπικού σήματος Αναγνωρισμένης (και Αναγνωρίσιμης) Ποιότητας «SERRES CERT».

Το «SERRES CERT» στοχεύει να:
1. προσδώσει προστιθέμενη αξία στα πιστοποιημένα Σερραϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
2. αναδείξει την υψηλή ποιότητα των σερραϊκών αγροτικών προϊόντων (φυτικής και ζωικής προέλευσης, έτοιμα και μεταποιημένα) στην αγορά, μέσω διαφήμισης και συντονισμένης προβολής σε εμπορικές εκθέσεις αλλά και στα διάφορα σημεία πώλησης με απώτερο στόχο την επικοινωνία με τους καταναλωτές,
3. προσδώσει στα Σερραϊκά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη «ταυτότητα» 

Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που θα φέρουν το σήμα «SERRES CERT» θα είναι προϊόντα:

1. πρώτα από όλα Σερραϊκής προέλευσης (ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που εμείς μετά από δημόσια διαβούλευση θα ορίσουμε π.χ. για μεταποιημένα >80%),
2. χωρίς υπερβάσεις στα θεσπισμένα όρια της κείμενης νομοθεσίας, ώστε αυτά να έχουν καθορισμένες ποιοτικές προδιαγραφές που θα αφορούν την εμφάνιση, τη συσκευασία, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του καταναλωτή
3. ισχυρής φήμης και υψηλής αναγνωρισιμότητας στην αγορά, που θα τα προτιμά αναγνωρίζοντάς τα το καταναλωτικό κοινό.
4. με ένα «συλλογικό σήμα ποιότητας» το οποίο δεν θα καταργεί, ούτε θα «επισκιάζει», αλλά θα συνοδεύει και θα «προσθέτει πόντους» στα (παράλληλα) ατομικά σήματα που διαθέτει η κάθε παραγωγική ή εμπορική επιχείρηση, πληρώντας τις προϋποθέσεις απόκτησης του κάθε (ξεχωριστού) ατομικού σήματος ποιότητας.
Για το σκοπό αυτό θα τεθούν σε διαβούλευση, θα συμφωνηθούν και θα τηρούνται με «θρησκευτική ευλάβεια»κανονισμοί ποιότητας και θα θεσπιστούν επιτροπές και μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής ποινών για αυτούς που δεν συμμορφώνονται, μέσω των διαδικασιών του ιδιωτικού προτύπου, που θα (πρέπει να) εκπονηθεί και αναπτυχτεί σε συνεργασία με τον Agrocert (ΟΠΕΓΕΠ) ή κάποιο ανεξάρτητο ιδιωτικό πιστοποιητικό οργανισμό.
5. που θα τηρούν και θα εφαρμόζουν σύστημα αμφίδρομης ιχνηλασιμότητάς τους (από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση)

Έτσι θα αποφεύγονται :

• οι «σερραιοποιήσεις» προϊόντων (πατάτας κ.α.)
• η διατροφή ζώων...με ζωοτροφές της αλλοδαπής…και το επακόλουθο "πλασάρισμά" τους ως «σερραϊκά κρέατα»
• το πλασάρισμα στην αγορά προϊόντων της αξεπέραστης σερραϊκής παράδοσης… φτιαγμένα με πρώτες ύλες της αλλοδαπής ή (και το ευτυχέστερο) με α’ ύλες άλλων περιοχών της χώρας αλλά ακόμα (και το χειρότερο) παρασκευασμένες εκτός νομού!!!

Έτσι, και με αυτό τον τρόπο, το «SERRES CERT» θα αποτελέσει:

• την απαρχή της δημιουργίας ενός δικτύου («cluster») σερραϊκών επιχειρήσεων [παραγωγής-μεταποίησης-εμπορίας-υπηρεσιών (π.χ. εστίασης-ξενοδοχεία κλπ)], που θα δώσουν θέσεις εργασίας, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας!
• το μέσο προώθησης των Σερραϊκών προϊόντων και
• το «διαβατήριο» τους στην αγορά!

Νομός Σερρών: Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, αλλά πολύ άτυχος από τις (και στις) επιλογές των «αρχόντων» του. Γι αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη «μοίρα» μας, εκτός κι αν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη διαδρομή, κρατώντας όμως σταθερό τον προορισμό!
Αρκεί να θέλουμε! Γιατί ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον άνεμο, έστω, γύρισε κατάλληλα το πανί σου!



Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Σέρρες
athanasios_bantis@hotmail.com
http://agro2020.blogspot.com



Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
 

Από Chris Sintiki ,  Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012 στις 6:29 μ.μ.


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου