Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

‘Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο’Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

Σέρρες, 20 Φεβρουαρίου 2013
‘Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο’
Με την ψήφο των κομμάτων της συμπολίτευσης υπερψηφίστηκε στις 18/2 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016 και το οποίο μόνο θετικά δεν περιλαμβάνει για τον ελληνικό λαό.
Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο εισάγει πρόσθετα μέτρα μειώσεων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, ενώ προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών των Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης.
Στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το εύρος των περικοπών εκτός των όσων έχουν ήδη κοπεί αναδρομικά και εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2012. Όσον αφορά το τρέχον έτος, μειωμένο κατά 78 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα είναι το ενιαίο ειδικό μισθολόγιο, ενώ εισάγεται ένα νέο μισθολόγιο για το 2014, με το οποίο περικόπτονται άλλα 88 εκατομμύρια ευρώ από τις μισθολογικές δαπάνες. Οι συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων θα απολέσουν περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ μόνο τη διετία 2013-14.
Οι νέες δραστικές περικοπές δαπανών για την Παιδεία θα πλήξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Οι εκπαιδευτικοί επιβαρύνονται με αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι η περικοπή 41,2 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013 και επιπλέον 61,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2014. Για τον επόμενο χρόνο, η περικοπή της σχετικής δαπάνης υπερδιπλασιάζεται. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προϋπολόγιζε στον ίδιο κωδικό 32 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και που εκτοξεύτηκε από το νέο Μεσοπρόθεσμο στα 61,8 εκατ. ευρώ. Το 2013, αποτελεί μια πρόγευση για όσα θα επακολουθήσουν. Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών φέτος δεν έφθασαν για να καλυφθούν περίπου 1.600 θέσεις καθηγητών, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς εκτιμάται, ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 32 χιλιάδες ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν και σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, ιδιαίτερα των Επαγγελματικών Λυκείων και στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, δίχως να έχουν διδαχτεί τα μαθήματα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση του ωραρίου κατά 3 με 4 ώρες, την εβδομάδα, οι πιστώσεις για αναπληρωτές στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο μειώνονται στο μισό, ενώ μηδενίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν γλιτώνει ούτε και αυτή. Όσον αφορά την περίοδο 2013 - 2015, η πρόβλεψη είναι να εξοικονομηθούν από τον τομέα αυτό σύνολο 67,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοινώθηκαν, το 2014 αναμένεται να είναι η χρονιά των άγριων συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και για την οποία προβλέπεται, ότι θα εξοικονομηθούν 33,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 24,3 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013 και 9,6 εκατομμυρίων, το 2015. Οι δαπάνες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας μειώνονται συνολικά κατά 14,2%, ενώ οι πραγματικές δαπάνες που θα διατεθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση θα κατρακυλήσουν στο ιστορικό χαμηλό του 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία: ανεργία πάνω από 30% ως το τέλος του έτους, βαθιά και συνεχιζόμενη ύφεση, κατάρρευση της αγοράς, οι νέοι μας, που τους στερούν το μέλλον, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα επιβληθούν, γιατί θα έχει αποτύχει και πάλι το πρόγραμμα, 25 και πλέον χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέοι φόροι που ο λαός δεν μπορεί πια να πληρώσει, όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν του έχει απομείνει πια τίποτα για να πληρώσει και κινδυνεύει με κατασχέσεις σπιτιών.
Η γενική απεργία της 20 Φεβρουαρίου, η πρώτη μεγάλη του 2013, πραγματοποιήθηκε για τους εξής κυρίως λόγους: Τη δραματική εκτόξευση της ανεργίας, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, που καλλιεργεί συστηματικά η Κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι αδύνατο να κρυφτεί. Η Κυβέρνηση επιλέγει να συνεχίζει την ίδια πολιτική, μόνο που με αυτήν τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά επιδεινώνονται.


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά 
ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου