Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργό συμμετοχή γαλλικών εταιρειών, κρατικών και μη, στις αποκρατικοποιήσεις, τέθηκε στη συνάντηση που είχαν εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον Γάλλο ομόλογό του Φρεντερίκ Κουβιγιέ, μία μόλις ημέρα μετά το Κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια.
 
«Έρχομαι σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά του για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και είχε τονίσει το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ προσθέτοντας «η πολιτική της ελπίδας στρέφεται στο μέλλον και στη συνεργασία των δύο χωρών στα μεγάλα έργα».

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρόμους και στους αυτοκινητοδρόμους. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης αναμένεται να βγει «στον αέρα» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον ερχόμενο Ιούνιο, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η κρατική εταιρεία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF). Όσον αφορά την εταιρεία Rosco που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Μεταφορών, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η γαλλική εταιρεία Alstom.

Σε ότι αφορά τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ είπε πως σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από τον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο της Vinci, ο οποίος και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (συμμετέχει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου καθώς και σε συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Μεταφορών, αποτελούν απτή απόδειξη για ενεργό συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, σε συνάντησή τους τη Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η γερμανική Hochtief στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε Cargo και Logistics.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8030.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου