Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΟΠ: Στόχος η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και κοινωνικών εταίρων με θεματικές ενότητες σχετικές με τις βασικές πληροφορίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γύρω από την προώθηση περιβαλλοντικής προστασίας και αγροτικής πολιτικής με έμφαση και την πρόσφατη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τη θέσπιση συστήματος χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είχε στόχο η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος - ΕΟΠ, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Κιλελέρ, στη Νίκαια. 
 
Η ημερίδα έλαβε χώρα ως πρώτη ενέργεια της δράσης «YOUTH IN AGRO PLANT PROTECTION ACTIONS – yAPPA» του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ» με θέμα: «Youth in Agro Plant Protection Actions», ενώ σημαντική υπήρξε η παρουσία νεολαίας, επιστημόνων, πολιτών και νέων αγροτών.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ κ. Θέκλα Παρασκευούδη η οποία τόνισε την ανάγκη προώθησης της περιβαλλοντικής προστασίας ιδιαίτερα στους νέους, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Γεράσης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ – Μηχανικός Περιβάλλοντος, παρουσίασε τον ΕΟΠ, ενώ αναφέρθηκε στους σκοπούς και στοχεύσεις του προγράμματος.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Ομίλου PEOPLECERT Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων, αποσαφηνίζοντας κάθε πλευρά για την ιδιαίτερη σημασία της πιστοποίησης χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την Οδηγία 2009/128/ΕΚ.
Με βάση τα δεδομένα που απορρέουν από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου και προΐσταται ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης Γεωπόνος - Δρ. Εντομολογίας, αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων σε εφαρμογή του νόμου 4036/2012.
Τον λόγο πήρε η κ. Υδραίου Φραντζέσκα Γεωπόνος MSc, Γενική Διευθύντρια Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ, δίνοντας βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δ. Κιλελέρ.
Τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο του γεωπόνου στον χώρο της εμπορίας και χρήσης γεωργικών φαρμάκων, έθιξε ο κ. Δήμήτρης Σοφολόγης, Πρόεδρος ΔΣ Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
Ενώ ο κ. Θεοφάνης Γέμτος, Γεωπόνος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζοντας πως η φυτοπροστασία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαχείρισης των αγροκτημάτων, συνεπώς η συντήρηση και οι έλεγχοι ψεκαστικών επηρεάζουν το σύνολο της αλυσίδας που καταλήγει στον άνθρωπο.
Η κ. Τσάγκα Ανδριάνα, Χημικός Μηχανικός MSc, από την EQA HELLAS – Φορέας Πιστοποίησης παρουσίασε τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας στον Αγροτικό τομέα, με έμφαση στα οφέλη των χρηστών, της παραγωγής αλλά και της υγείας του συνόλου των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε. παρουσίασε την αναγκαιότητα και το περίγραμμα μιας εκπαιδευτικής πολιτικής σε θέματα Φυτοπροστασίας και Εκπαίδευσης Χρηστών Φυτοπροστασίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό και κοινωνικό χώρο του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, επιστήμονες, ομάδες παραγωγών, επαγγελματίες του κλάδου, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και μέλη και συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτό εργαστήρι μάθησης, με βασικό στόχο την ενημέρωση των νέων πως μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση να προστατέψουν την υγεία τους. Στην εκπαίδευση το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε σ΄αυτή καθαυτή τη μεμονωμένη διαδικασία, στα δικά της ιδιαίτερα πραγματικά προβλήματα, τους στόχους της και στις ανάγκες της για την ανάπτυξη του δικού της μάνατζμεντ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων.
Η δράση Youth In Agro Plant Protection Actions ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου, για την προσέγγιση και ενημέρωση του κοινού, τη γνωστοποίηση των υπαρχόντων προβλημάτων, την ανάδειξη τρόπων αντιμετώπισης αυτών καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα φυτοπροστασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου