Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Οικονομία, έγκλημα και μετανάστευση στην ατζέντα Ομπάμα στο Μεξικό

Οι οικονομικοί δεσμοί, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, καθώς και η μετανάστευση στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ομπάμα, με τον πρόεδρο του Μεξικού

Με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επετεύχθη νέα συμφωνία ασφαλείας με τον ομόλογό του, του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, η οποία θα ενιχύσει τις διμερείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας, με προτεραιότητα στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και το «κυνήγι» των βαρόνων των καρτέλ ναρκωτικών.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμεύθηκε να στηρίξει το νέο ηγέτη του Μεξικού στη μάχη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα, σε αυτόν τον τομέα, όπου περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες συμμοριών κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών.
Όπως σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν, ώστε να μειωθεί η διακίνηση παράνομων ναρκωτικών και να χτυπηθεί η ροή παράνομων όπλων και χρημάτων από το νότο.
Οι δύο πρόεδροι είπαν επίσης ό, τι επιθυμούν να επεκτείνουν τις εμπορικές τους σχέσεις και τους επιχειρηματικούς δεσμούς που έχουν επισκιαστεί από τη μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης θα περάσει από τα νομοθετικά σώματα της Ουάσιγκτον
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική μεταναστευτική πολιτική που συζητούνται στο Κογκρέσο, θα μπορούσαν να είναι ένα βασικό στοιχείο για τη βελτίωση των επιχειρηματικών δεσμών με το Μεξικό.
Οι δύο πρόεδροι Ομπάμα και Πένα Νιέτο δεσμεύτηκαν επίσης να αρχίσουν συνεργασία σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων, που αρχικά θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και κατόπιν θα επεκταθούν σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου έχει οριστεί για το φθινόπωρο.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Ομπάμα θα μιλήσει στο Μουσείο της Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού πριν αναχωρήσει λίγο μετά το μεσημέρι για το δεύτερο και τελευταίο σταθμό του στη Λατινική Αμερική, την Κόστα Ρίκα.
Πηγή: AΠE-MΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου