Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Reuters: Η διάσωση του Νότου δεν κοστίζει στη Γερμανία και στις χώρες του Βορρά


Άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Reuters", το οποίο προβάλλει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, καθώς και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, «καταρρίπτει το μύθο» ότι οι φορολογούμενοι των χωρών της Βορείου Ευρώπης επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χωρών του Νότου.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο υποστηρίζεται ότι «τα τριάμισι τελευταία χρόνια τραπεζικής αναστάτωσης και προγραμμάτων διάσωσης ύψους μεγαλύτερου των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ».
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας «έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι χώρες του Βορρά θα χάσουν χρήματα μόνο εάν κάποιος από τους δανειζόμενους χρεοκοπήσει, κάτι όμως που θεωρείται δύσκολο να συμβεί για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Κύπρο, ακόμη και για την Ελλάδα, που, με τα δάνεια των 166 δισ. ευρώ που έχει λάβει ,αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο.Επίσης, τονίζεται ότι «εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, δεν έχουν δοθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης ούτε προς την Ελλάδα, ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα», καθώς όλα τα κατοπινά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης».
Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το αίσθημα στον Ευρωπαϊκό Βορρά, κατά της οικονομικής διάσωσης του Νότου, παραμένει πολύ ισχυρό και «δεν φαίνεται να υπάρχει η προθυμία από τους πολιτικούς να διορθώσουν αυτή την παρανόηση» που εξισώνει την έννοια του «δανείζω» με εκείνη του «δίνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου