Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ο στρατός του Άσαντ ανακτά τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης

Οι αντάρτες έχασαν τον έλεγχο της διεθνούς οδικής αρτηρίας

Ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ, που ήταν στα χέρια των ανταρτών, ύστερα από δύο μήνες σφοδρών βομβαρδισμών. Όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ ανακτούν τον έλεγχο μιας διεθνούς οδικής αρτηρίας διαμετακόμισης.
Στον έλεγχο του Άσαντ ξανά η πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ
Η πτώση της πόλης Χιρμπέτ Γαζάλεχ που βρίσκεται στην πεδιάδα Χαουράν, πάνω στην οδική αρτηρία για την Ιορδανία, έγινε όταν το υποστηριζόμενο από την Ιορδανία στρατιωτικό συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να μεταφέρει όπλα στις δυνάμεις που αμύνονταν στην πόλη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στους μαχητές της αντιπολίτευσης κυρίως για την ελλιπή ιορδανική υποστήριξη στις προσπάθειές τους να νικήσουν τις δυνάμεις του Ασαντ στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικούς διοικητές των ανταρτών και ακτιβιστές.

Η πεδιάδα Χαουράν που εκτείνεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, είναι το λίκνο της εξέγερσης εναντίον τεσσάρων δεκαετιών διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένεια Άσαντ, που άρχισε στην πόλη Ντεράα το Μάρτιο του 2011.

Οι δυνάμεις των ανταρτών, που επιχειρούν υπό την προστασία του Συριακού Ελεύθερου Στρατού, απέκλεισαν την οδική αρτηρία για την Ιορδανία πριν από δύο μήνες. Ωστόσο η διατήρηση του δρόμου εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του Ασαντ εξαρτάται από την διατήρηση της Χιρμπέτ Γαζάλεχ που βρίσκεται σε σταυροδρόμι που οδηγεί δυτικά στην πόλη Ντεράα.

Πριν από την εξέγερση στη Συρία, προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνταν ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, την Τουρκία και την Ευρώπη, μεταφέρονταν μέσω της οδικής αυτής αρτηρίας που διασχίζει τη Χιρμπέτ Γαζάλεχ πριν καταλήξει στη συνοριακή διασταύρωση Νασίμπ στην Ιορδανία.

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου