Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ο Σαμαράς «επί πώλου όνου» και… βλέπουμε

Μετά βαΐων και κλάδων πέρασε τελικά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο θεσμοθετούνται όλα όσα απαιτήθηκαν από την τρόικα για να...
πάρουμε τη δόση μας. Το «ωσαννά» εντός της αιθούσης του κοινοβουλίου ακούστηκε με 168 ψήφους υπέρ και ο Σαμαράς έσπευσε περιχαρής να δηλώσει στο Ρόιτερς πως «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει το Greek success story».

Η κυβέρνηση επέλεξε ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και με διαδικασία – εξπρές να ψηφίσει το «πακέτο» και να κλείσει η Βουλή για Πάσχα. Τώρα τι ακριβώς θα πουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους ψηφοφόρους τους, αν τύχει και πέσουν πάνω τους στο Πάσχα, δεν το γνωρίζω. Μπορεί να πουν κάτι από αυτά τα νόστιμα που λέει κατά καιρούς ο Στουρνάρας. Δηλαδή πως «τα κάνουμε όλα» και «δεχόμαστε συγχαρητήρια από τον Σόιμπλε».

Μπορεί επίσης να αφήσουν να πλανάται πως ο Σαμαράς τους έχει στη λίστα του επικείμενου ανασχηματισμού. Πάντα «πουλάει» το σενάριο της υπουργοποίησης. Άλλωστε είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ήταν όλοι «φρόνιμοι» στην ψηφοφορία. Σου λέει, ποτέ δεν ξέρεις… Ακόμη και σε μια χώρα υπό κατάρρευση το «υπουργιλίκι» δεν είναι μικρό πράγμα.

Δεν είδατε και ο Κουβέλης; Από κει που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ανασχηματισμό, τώρα έκανε στροφή και τον θέλει άμεσα. Για τον Βενιζέλο δεν τίθεται ζήτημα. Κοιμάται και ξυπνάει με το μυαλό του στον ανασχηματισμό. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν αμέσως μετά τις γιορτές θα δούμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Σαμαράς θα ικανοποιήσει τους εταίρους του, αλλά με τρόπο που θα δείχνει πως είναι ο ίδιος ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και πως δεν θα ανεχθεί παραφωνίες «γιατί υπάρχουν και οι εκλογές».

Η απειλή των εκλογών είναι ένα επιχείρημα που «πιάνει» τόσο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όσο και απέναντι στη ΔΗΜΑΡ. Τα ασθενή δημοσκοπικά ποσοστά τους είναι εύκολο να εξανεμιστούν σε «πολωμένες κάλπες» και ελπίζουν πως μόνο η παράταση του βίου της κυβέρνησης και στο βαθμό που δείξει πως «γυρίζει το πράγμα», αποτελεί σωσίβιο πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Σαμαράς θα περιμένει τα 8.8 δις ευρώ της δόσης για να τη βγάλει μέχρι το φθινόπωρο των γερμανικών εκλογών. Αν τελικά πάνε πράγματι καλά μέσα στο καλοκαίρι τόσο ο τουρισμός όσο και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, θα μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της κυβέρνησής του. Αν όμως κάτι «στραβώσει» οφείλει να έχει υπόψην πως η μεταστροφή από το «ωσαννά» στο «σταυρωθείτο» μπορεί να γίνει με καταιγιστικούς ρυθμούς.

ΥΓ: Το πιο ωραίο ήταν η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Ανδρέα Λοβέρδο. Τον έχω ικανό σε λίγο να ζητάει και την έξοδο από το μνημόνιο!

Read more: http://rizopoulospost.com
ksipnistere.blogspot.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου