Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πέντε νεκροί στη Σαουδική Αραβία από κορονοϊό, συγγενή του ιού του SARS


 
Πέντε άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό που μοιάζει με αυτόν που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Σαουδική Αραβία.
 
Οι  θάνατοι των πέντε ανθρώπων αυξάνει τον αριθμό σε 16 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως μετά την προσβολή τους από τον ιό αυτό -ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2012-εκ των οποίων εννέα στη Σαουδική Αραβία.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι δύο ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν από την αναπνευστική αυτή λοίμωξη που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του βασιλείου.
Οι πέντε πέθαναν «τις τελευταίες ημέρες» στην ανατολική επαρχία Αλ Ιχσα, διευκρίνισε το υπουργείο, λέγοντας ότι «οι αρχές πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου το θάνατο στο Μόναχο ενός εβδομηντάχρονου Σαουδάραβα που είχε προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος ο ΠΟΥ δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον τρόπο και την αιτία μετάδοσης του κορονοϊού.
Τα κρούσματα της λοίμωξης από αυτόν τον νέο κορονοϊό –nCoV στην ιατρική ορολογία– εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Βρετανία και στη Γερμανία.
Ο ΠΟΥ είχε καλέσει σε επαγρύπνηση για την σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει
ότι συνεργαζόταν με διεθνείς εμπειρογνώμονες και χώρες όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξετάσει τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.
Μια επιδημία του SARS είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων στην Κίνα το 2003, κινητοποιώντας τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο νέος ιός είναι ωστόσο διαφορετικός από αυτόν του SARS, κυρίως γιατί προκαλεί ταχεία νεφρική ανεπάρκεια.
axortagos.gr , grafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου