Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τις συνομιλίες με το Ισραήλ


Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα επαφές του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας.


Η ημικρατική τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε απόψε ότι η ικανοποίηση αφορά τόσο στο κλίμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη και τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και στο περιεχόμενο των συνομιλιών.

Κυπριακοί κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι φαίνεται να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Για το περιεχόμενο, οι ίδιοι παράγοντες, φέρουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου να ήταν πολύ πρακτικός και ουσιαστικός στις τοποθετήσεις του και έδειξε να υπάρχει πλήρης διάθεση από μέρους του Ισραήλ για συνεργασία.

Ακόμη φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ενδεικτικό είναι ότι στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, έλαβαν μέρος και σημαντικά Ισραηλινά στελέχη, που έχουν σχέση με την ενέργεια.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας- Τελ Αβίβ.

«Εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο κ. Νετανιάχου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα και στόχων που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Στις συνομιλίες δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στα θέματα της ενέργειας. «Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων.

Επιπλέον συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, επεξηγώντας παράλληλα πως παραμένει δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, είπε ο κ. Αναστασιάδης, επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό.

Επαναβεβαίωσε, παράλληλα ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο.

Η συζήτηση περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο θέμα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου