Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«8 Μαρτίου – Ημέρας της Γυναίκας»



Η παρέμβαση της κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά,
ΣΤ’ Αντιπροέδρου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων  

Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε σύγκριση με το παρελθόν οι γυναίκες έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεγάλες κατακτήσεις. Είναι όλο και περισσότερο παρούσες και συνήθως, με καλύτερες επιδόσεις.
 Η κοινωνική μας ζωή χρειάζεται να «εμβολιαστεί» από τις αστείρευτες εφεδρείες των γυναικών πρωτίστως διότι οι γυναίκες τείνουν να λειτουργούν με γνώμονα την ευαισθησία και ένα σύστημα αξιών, που θεωρεί πρωτεύον την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την αξία της διαπραγμάτευσης, της συνδιαλλαγής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με έμφαση στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
 Αυτές οι προτεραιότητες είναι που απουσιάζουν από τη σύγχρονη κοινωνία, μια κοινωνία που μαστίζεται από συγκρούσεις, διαμάχες και αντιπαλότητες κάθε βαθμού.
Η σημερινή κοινωνία πρέπει να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί με τον έμφυτο ανθρωπισμό των γυναικών και με τις αξίες και τα ιδεώδη που αυτές πρεσβεύουν.
 Βέβαια, παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες αποφάσεις του παρόντος αλλά και ο σχεδιασμός του μέλλοντος γίνεται κύρια από άντρες, που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην πολιτική. Η πολιτική παραμένει οχυρό των ανδρών και είναι φυσικό να μην προωθούνται επαρκώς τα δικαιώματα, τα συμφέροντα, οι προτεραιότητες, όπως και οι απόψεις των γυναικών. Και  μόνο η εικόνα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας μας επαληθεύει τους φόβους και τις αγωνίες κάθε σκεπτόμενου Έλληνα. 
Θέλω να πιστεύω, ότι κάποτε θα αναγνωρισθεί,  ότι οι γυναίκες λειτουργούν με ένα αξιακό σύστημα, που το έχει ανάγκη η κοινωνία μας αλλά και γιατί μόνο έτσι θα εμβολιαστεί και η πολιτική ζωή με τις ίδιες αξίες με τις οποίες πρωταγωνιστούν στη ζωή, στην οικογενειακή συνοχή και στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Ας αντιληφθούν όλοι ότι η ίδια η κοινωνία έχει ανάγκη από την παρουσία των γυναικών σε θέσεις εξουσίας.
Η αναγκαιότητα αυτή έχει αναγνωριστεί σε όλα τα επίπεδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ιδρύθηκε με απώτερο στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της δημοκρατίας με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και την ευημερία για όλους, θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά παρά μόνον αν το σύνολο του πληθυσμού -άνδρες και γυναίκες- συμμετέχει πλήρως στην οικοδόμηση της. 
 Η προώθηση της ίσης συμμετοχής των δύο φύλων στη λήψη αποφάσεων, πολιτικών , οικονομικών και κοινωνικών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Ο αγώνας για δημιουργία συνθηκών ίσων ευκαιριών, για αξιοποίηση του συνόλου των ανθρώπινων πόρων και μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και των υποχρεώσεων ανάμεσα στα δύο φύλλα είναι ευθύνη και των δύο φύλων και σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποίησης απαιτείται η δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Η πραγματική πρόκληση σήμερα δεν είναι όμως μόνο η συμμετοχή, αλλά η συμμετοχή των γυναικών, ως πολίτες που διαθέτουν έναν ιδιαίτερο λόγο και μια ιδιαίτερη πράξη πλησιέστερα στον άνθρωπο και τα καθημερινά προβλήματα.
Αν και είναι διαπίστωση, ότι οι έχουμε τις απαιτούμενες ικανότητες και μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου με τους άνδρες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας μας, ορισμένοι δυσκολεύονται να το αποδεχτούν.  
Άπαντες μέσα από κοινές προσπάθειες θα καταφέρουμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα που θα απεικονίζουν τις κοινές μας προσδοκίες, βασιζόμενες στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, του κράτους δικαίου.
Η γυναίκα είναι πιο δύσκολο να κάνει καριέρα, αφού δεν έχει γυναίκα για να την προωθεί. Η γυναίκα είναι παντού και πάντοτε γυναίκα. Πολλές φορές και κάτι  περισσότερο, λιγότερο όμως ποτέ.


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά

ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου