Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΚΤ


Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 9986/22.04.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Θέμα:  Δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΚΤ

Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες στο σύνολο γυναικών και νέων αδυνατεί να αξιοποιήσει τις πολύτιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες, που της προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), παρουσιάζοντας δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη στρατηγική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή κατά την περίοδο 2007-2013 και που περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.
Δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα αναχαίτισης της ανεργίας, καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και για την επαγγελματική κατάρτιση. Για την περίοδο 2007-2013 , στην Ελλάδα αναλογούν 4,363 δις ευρώ από το ΕΚΤ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 η χώρα μας είχε απορροφήσει μόλις 1,786 δις ευρώ , ήτοι ποσοστό 40,9%. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για μια χώρα που πλήττεται όσο καμιά άλλη από την ανεργία, όταν ο μέσος όρος απορρόφησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 46,4%. Μάλιστα μέχρι τον Ιανουάριο είχε δεσμευθεί το 68,1% του ποσού που της αναλογεί. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το ΕΣΠΑ , για την περίοδο 2007-2013 , το ποσό των 20,210 δις ευρώ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορροφήσει τα 10,039 δις ευρώ ή ποσοστό 49,7%, και υπολείπονται άλλα 10 δις ευρώ, τα οποία η χώρα θα πρέπει να απορροφήσει μέχρι το τέλος του 2015, και που σε διαφορετική περίπτωση θα τα χάσει οριστικά. Το ποσοστό δέσμευσης αγγίζει το 99,5%, όμως αυτό δεν σημαίνει από μόνο του και εκταμίευση, που σημαίνει , ότι θα πρέπει να αυξήσει ταχύτητα, ώστε να μπορέσει να εκταμιεύσει το παραπάνω ποσό.
Η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την Ευρώπη και αναλογεί σε προγράμματα που αντιστοιχούν σε 4,5 δις ευρώ , τα οποία μεταβιβάζονται στην ελληνική οικονομία. Στα 100 ευρώ δαπάνης του επιχειρησιακού προγράμματος τα 5 καταβάλλονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και τα 95 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι επιβεβλημένη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι αιτίες για τις τόσο χαμηλές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των πόρων από το ΕΚΤ;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης;
Δεσμεύεστε , ότι δεν θα υπάρξει καμιά απώλεια κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για τη χώρα μας;

Αθήνα, 22 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου