Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «καλή συνάντηση» Κέρι - Κασουλίδη

«Η Κύπρος είναι καλή φίλη και εταίρος των ΗΠΑ, με την οποία έχουμε εργαστεί για πολλά χρόνια» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κύπρου, Τζον Κέρι και Ιωάννη Κασουλίδη, αντίστοιχα.

[ΚΟΣΜΟΣ] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Καλή η συνάντηση» Κέρι- Κασουλίδη

Ο κ. Βεντρέλ είπε ότι η συνάντηση ήταν «καλή», σημειώνοντας ότι «συζήτησαν την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται ο κ. Ντάουνερ». 
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «ο κ. Κέρι εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης. Συζήτησαν επίσης τις έρευνες για ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο και άλλα ζητήματα»
Τέλος, ο κ. Βεντρέλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα για την έκδοση Ιρανού υπηκόου από την Κύπρο στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ερωτηθεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 
Προσωπική ανάμειξη στο Κυπριακό επιδιώκει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης. 
Ο υπΕξ της Κύπρου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι κατά συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Κέρι έγινε ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση δεν συνδέεται ούτε με το Κυπριακό, ούτε και με τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 
Στην ερώτηση αν νιώθει «περισσότερη σιγουριά» για τις αμερικανικές προθέσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «η λέξη "σιγουριά" δεν νομίζω ότι υπάρχει στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κ. Κέρι θέλει να αναμειχθεί προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου