Σημαντικές διαγράφονται οι προοπτικές ενίσχυσης των τουριστικών ρόων από την Κίνα στην Ελλάδα, με το υπουργείο Τουρισμού να στοχεύει στον διπλασιασμό του τουριστικού ρεύματος από τη χώρα του δράκου. Την ίδια στιγμή, το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο έχει θέσει ως στόχο για εφέτος τις 200.000 αφίξεις κινέζων τουριστών, έναντι των περίπου 100.000 πέρυσι.
Βέβαια, ο δρόμος για την επίτευξη αυτών των μεγεθών δεν είναι στρωμένος με γαρύφαλλα. «Αγκάθι» στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, εκτός από το γνωστό θέμα των καθυστερήσεων στην έκδοση visas, αποτελεί και η ελλιπής αεροπορική κάλυψη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Air China πραγματοποιεί πτήσεις προς Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Μονάχου. Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου Αθήνας. Μάλιστα στο παρελθόν η Air China δρομολόγησε πτήση Πεκίνου-Αθήνας με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάϊ αλλά το εν λόγω εγχείρημα δεν προχώρησε.
Για την ανατροπή της παρούσας εικόνας η καθιέρωση κοινών τουριστικών προγραμμάτων με όμορες χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κάθοδο των κινέζων προς την Ευρώπη και την Ελλάδα κάτ´ επέκταση, όπως τονίζουν μεταξύ άλλων οι Ελληνες ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Να τονιστεί ότι η κινεζική αγορά είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την Ελλάδα χάρη και στο γεγονός ότι στα κινεζικά σχολεία οι μαθητές διδάσκονται για τη χώρα μας, αφού στα μαθήματα περιλαμβάνεται και η αρχαία ελληνική ιστορία. Θαυμάζουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ενώ για τους περισσότερους ένα ταξίδι στη χώρα μας κι ένα τσάι στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ταξίδι ζωής.
Ωστόσο, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει η Ελλάδα εξακολουθεί να υποδέχεται ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό από τα περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζων που εκδράμουν κάθε χρόνο από την χώρα τους. Να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Κίνα πέρασε πέρυσι στην κορυφή της λίστας των χωρών οι πολίτες των οποίων ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα όταν ταξιδεύουν εκτός των τειχών, καθώς οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών άγγιξαν τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 75,5 δισ. ευρώ).
Σε ό, τι αφορά την ταξιδιωτική δαπάνη των Κινέζων, αυτή ανέρχεται στα 805 ευρώ, έναντι 640 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα.
Στην κορυφή της ζήτησης εξερχόμενων ταξιδιών από τους Κινέζους βρίσκονται τα ταξίδια αναψυχής, με τους μήνες Μάιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο να αποτελούν τις περιόδους αιχμής, τους μήνες δηλαδή που η Ελλάδα έχει ανάγκη τουριστικής κίνησης. Tα βασικά κριτήρια επιλογής ενός ευρωπαϊκού προορισμού από τους Κινέζους ταξιδιώτες είναι τα πολυτελή σήματα, η ύπαρξη κινεζικής κοινότητας και τα αξιοθέατα, ενώ οι βασικοί παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είναι τα ζητήματα ασφαλείας, η δυσκολία απόκτησης βίζας, καθώς και η δυσκολία επικοινωνίας.
ΠΗΓΗ agelioforos.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου