Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκό μηχανισμό τραπεζικής εξυγίανσης "σε δύο χρόνους" προτείνει ο Σόιμπλε

Θα χαθεί χρόνος για τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού τραπεζικής εξυγίανσης «σε δύο χρόνους», που θα στηρίζεται αρχικά στα ισχύοντα συστήματα ορισμένων χωρών,σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες στην παρούσα κατάσταση «δεν αρκούν για να στηρίξουν (στο πλαίσιο του νόμου) με τρόπο επαρκή και διαρκή μια ισχυρή κεντρική αρχή εξυγίανσης», γράφει ο Γερμανός υπουργός. Ένα τέτοιο όργανο έχει αποστολή την κατά συντεταγμένο τρόπο εποπτεία της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης την οποία ετοιμάζονται συγκροτήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης και ορισμένος αριθμός εταίρων τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν αναμονή της υλοποίησης των απαραίτητων αλλαγών της συνθήκης, «κάτι που θέλει χρόνο», ο Σόιμπλε προτείνει ο μηχανισμός αυτός να στηριχτεί σε «ένα δίκτυο εθνικών αρχών» και να χρησιμοποιήσει τα ταμεία που ορισμένες χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, έχουν ήδη συγκροτήσει για να βοηθήσουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Αυτό θα ήταν μια τραπεζική ένωση με ξύλινα και όχι με ατσάλινα θεμέλια», αναγνωρίζει ο υπουργός αλλά «αυτό θα εκπλήρωνε την αποστολή του και θα άφηνε χρόνο για τη δημιουργία της νομικής βάσης για τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, μια πραγματική υπερεθνική ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου