Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μπ. Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει "δικαίωμα να προστατεύεται"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ, μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για μια ισραηλινή επιδρομή εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε πυραύλους στην ένοπλη οργάνωση και βρισκόταν στη Συρία. 
 
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει προηγμένα όπλα που διαθέτει η Συρία να φθάσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή οπαδών του ιερού πολέμου (τζιχάντ). Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την οχηματοπομπή μέσα στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo στο πλαίσιο της τριήμερης μίνι-περιοδείας του που ολοκληρώθηκε στην Κόστα Ρίκα, ο Ομπάμα είπε ότι «δεν θα σχολιάσει» εάν έγινε πράγματι ισραηλινή επιδρομή. «Θα αφήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις όποιες επιδρομές» διέταξε να γίνουν, είπε. Όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο, κατέστησε σαφές πως θεωρεί τέτοιες επιδρομές δικαιολογημένες.
Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η επιδρομή έγινε την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
«Αλλά έχω πει στο παρελθόν και συνεχίζω να πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να προστατεύονται από την μεταφορά προηγμένων όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Συντονιζόμαστε με τους Ισραηλινούς αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία, πολύ κοντά στο Λίβανο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,inews.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου