Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σε ύφεση η γαλλική οικονομία

Η γαλλική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση στις αρχές του έτους, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, φέρνοντας στο προσκήνιο τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande στην καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας και στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους από το προηγούμενο τρίμηνο έπειτα από υποχώρηση επίσης 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Από την παγκόσμια ύφεση του 2008-2009 η Γαλλία είχε καταφέρει να αποφύγει την ύφεση – παρά την οικονομική συρρίκνωση της Ευρωζώνης – η οποία συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα υποχώρησης της οικονομικής παραγωγής.

Στο πρώτο έτος από τα συνολικά πέντε της θητείας του ο Γάλλος πρόεδρος, Hollande έχει δει τη δημοτικότητα του να συρρικνώνεται καθώς η οικονομία παλεύει να μη βουλιάξει και ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε υψηλά ιστορικά.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν επίσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,2% αυτό το έτος, σύμφωνα με έρευνα της FocusEconomics η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το πρώτο τρίμηνο η γαλλική οικονομία αποδυναμώθηκε από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των επενδύσεων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Insee. Οι επενδύσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησαν 0,8% από τα τέλη του έτους έπειτα από συρρίκνωση 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και υποχώρηση 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1% το πρώτο τρίμηνο από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στο μεταξύ, έρευνα 1.027 ατόμων από την CSA το διάστημα 26 και 28 Απριλίου έδειξε ότι μόλις το 11% πιστεύει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πετύχει να μειώσει την ανεργία μέχρι το τέλος του έτους.


Πηγή:www.capital.gr, sigmalive.comgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου