Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Ο επίτροπος Μπαρνιέ θέλει οι μεγάλες εταιρείες να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν


Ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ
Ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν σε καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επιχειρούν, δηλώνει ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας του την οποία θα εκφωνήσει αργότερα την Πέμπτη.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της ΕΕ, δήλωσε πως οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τα κέρδη τους, τους φόρους και τις επιδοτήσεις σε καθεμιά χώρα-μέλος της ΕΕ, καθώς και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες στις οποίες επιχειρούν.
«Θα επεκτείνουμε στις μεγάλες εταιρείες και ομίλους αυτή την υποχρέωση να δίνουν αναφορά», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρνιέ σε ομιλία που θα εκφωνήσει σε διάσκεψη στο Άμστερνταμ.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Γερουσίας των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Apple κατέβαλε λίγους ή καθόλου φόρους για κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διοχέτευσε μέσω ιρλανδέζικων θυγατρικών, και διαπραγματεύθηκε έναν ειδικό εταιρικό φόρο μικρότερο του 2%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου