Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ειρήνη Λελέκη: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο στήριγμα της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης

Ειρήνη Λελέκη, Κοινωνιολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καστελλορίζου-Μεγίστης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο στήριγμα της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης
 H κρίση στην τοπική αυτοδιοίκηση ολοένα και περισσότερο διογκώνεται και συγκεκριμένα πλήττει τις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Τα επακόλουθα που επιφέρει η κρίση εμποδίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με αποτέλεσμα την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κρίση επέφερε οικονομικές περικοπές και μείωση των ανθρώπινων πόρων και σε συνδυασμό με τις ανάγκες που εμφανίζονται καθημερινά σε αυτές τις περιοχές οξύνονται περισσότερα τα προβλήματα.  Οι πολίτες αυτών των περιοχών και όχι μόνο πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναπτυχθεί η κοινωνική συνοχή.  Από την μεριά του ο Δήμος πρέπει να αναζητήσει εταίρους για να ενισχύσει και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των πολιτών ώστε να δοθεί μια ελπίδα σε αυτούς. Ανάμεσα τους θα πρέπει να επικρατεί η έννοια της αλληλεγγύης , ανάμεσα στις τοπικές αρχές , την εκκλησία , τους συλλόγους, τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες.
    Συγκεκριμένα στο ακριτικό Καστελλόριζο υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα εξαλειφθούν μόνο με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων του, διότι ο ακρίτας είναι αυτός που θα αφουγκραστεί και θα συνειδητοποιήσει πρώτος το πρόβλημα και θα στραφεί στον Δήμο για την επίλυση του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Καστελλόριζο που επιζητούν λύσεις όπως έλλειψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι άδικο και οικονομικά δυσχερέστατο ο κάτοικος του νησιού να αναγκάζεται να μεταφερθεί στο πιο κοντινό μέρος για να πραγματοποιήσει  μια απλή εξέταση και να ελπίζει να μην συμβεί κάτι κακό στον ίδιο και στην οικογένεια του . Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει  και με τα φάρμακα αντί να μεταφερθεί στο φαρμακείο της γειτονιάς του, παραλαμβάνει  τα φάρμακα του κατόπιν παραγγελίας . Δυο σημαντικά προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση το συντομότερο δυνατόν και τα οποία  η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την βοήθεια των πολιτών πρέπει να τα επαναφέρει στο προσκήνιο.

    Ωστόσο επιβάλλεται ειδικά τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης η συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα πολισμού , τουρισμού , κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που θα ανυψώσουν το Καστελλόριζο και θα του δώσουν μια ανάσα ζωής. Η συνεργασία αυτή θα ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και προσέλκυσης των νέων ατόμων στο νησί που συνεχώς το εγκαταλείπουν. 

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου