Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

‘’Εισερχόμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο στο μεγάλο χρονικό της οικονομικής κρίσης ‘’


Της Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΑΡΘΡΟ
‘’Εισερχόμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο στο μεγάλο χρονικό της οικονομικής κρίσης ‘’

Έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος του οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί ήδη με τους εκπροσώπους των δανειστών το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα περικοπών και φόρων,  που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα κληθεί στις επόμενες ημέρες να υπερψηφίσει η όχι η Ελληνική βουλή,  θα είναι το νέο αντίτιμο που απαιτείται για την καταβολή της δόσης των 31,5 δις ευρώ του δεύτερου δανείου , που σύνηψε η χώρα  μας το 2011. Κι όμως η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη,  παραδέχεται η κυβέρνηση. Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος του ελληνικού προγράμματος με την παράταση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου προτείνεται ως λύση. Η αληθινή εικόνα είναι χειρότερη. Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών της χώρας,  εξαιρουμένης της ΕΚΤ, προτείνει η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Euro Working Group. Οι εταίροι-δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν λάβει επίσημα θέση.  Απαιτούνται όμως κι άλλες προϋποθέσεις. Το χρηματοδοτικό κόστος θα είναι βαρύ,  ενώ τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει. Η Ευρώπη αγγίζει το σημείο μηδέν της οικονομικής δραστηριότητας,  ενώ ο στόχος της ανάπτυξης για πολλές χώρες απομακρύνεται. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τη χώρα μας.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκε,  η επίσημη εκτίμηση είναι , ότι η ύφεση για το επόμενο έτος θα αγγίξει το 3,8% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η πρόβλεψη έχει μόνο θεωρητικό περιεχόμενο. Όλες οι προηγούμενες προβλέψεις διαψεύστηκαν προς το χειρότερο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε έκθεσή του,  που παρουσιάστηκε πρόσφατα, η παγκόσμια οικονομία έχει περιέλθει σε χειρότερη θέση από ό,τι αρχικά προβλεπόταν,  ενώ διαβλέπει, πως υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος για μια νέα παγκόσμια ύφεση. Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει, ότι οι χώρες που έχουν εφαρμόσει τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών είναι και εκείνες που βυθίζονται βαθύτερα στην οικονομική ύφεση. Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg επισημαίνει , ότι Ελλάδα υφίσταται μια οικονομική συρρίκνωση παρόμοια με αυτήν που υπέστησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4%, τα τελευταία 4 χρόνια , ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει,  ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί περισσότερο,  κατά 4% το 2013, ενόσω η χώρα προσπαθεί να ελαττώσει το δημόσιο χρέος της. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος,  που υπέστη αναπτυγμένη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.
Το μόνο που επιτυγχάνεται σταθερά και με συνέπεια είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου των ελλήνων και που βαδίζει εντός του αρχικού τους χρονοδιαγράμματος. Ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί με επιτυχία ένα τόσο εξωπραγματικό πρόγραμμα , που βασιζόταν σε μια δημοσιονομική προσαρμογή που ήταν εξαιρετικά βίαιη από χρονική άποψη όσο και από κοινωνική. Συνέτριψαν τα μισθολόγια των στρατιωτικών, των εκπαιδευτικών, των ειδικευμένων νέων, τις συντάξεις των γερόντων,  που αδυνατούν να καλύψουν πια ζωτικές τους ανάγκες. Με αυτή την επιλογή έριξαν τα πολύτιμα τείχη του μέλλοντος, που όπως σωστά γράφηκε είναι η ασφάλεια της χώρας, η εκπαίδευση και η έρευνα.
Ας μη μας διαφεύγει,  ότι όλοι μας θα έχουμε το τέλος που μας αξίζει,  ειδικά εκείνοι που συμφώνησαν στην εσωτερική υποτίμηση που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα ενός ολόκληρου λαού. Ακόμη κι αν εξαφανισθούν τα ελλείμματα, ακόμα κι αν μηδενισθεί υποθετικά το χρέος, η πατρίδα μας πεθαίνει σαν χώρα.
Οι οικονομικές δυσκολίες διαταράσσουν την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων , που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγικότητα, αυξημένες δαπάνες υγείας και απώλεια εργασίας, παράγοντες,  οι οποίοι με τη σειρά τους καταλήγουν σε μεγαλύτερη φτώχεια.
Οι κοινωνικές συνέπειες είναι τραγικές. Η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εξαθλιώνεται. Η παρουσία του κράτους (νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές) μειώνεται. Το κράτος πρόνοιας καταρρέει. 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.
Ο απλός πολίτης, ο νοικοκύρης, ο φτωχός, ο άνεργος, όλοι μπορούν να αντέξουν τις στερήσεις. Όμως η αδικία δεν αντέχεται . Τον πνίγει,  και αυτό δεν θέλουν  να το καταλάβουν. Όλοι μπορούν να αντέξουν τη δυσπραγία ως αναγκαίο κακό, αρκεί να υπάρχει η αίσθηση του δίκαιου καταμερισμού ,  διεξόδου και προοπτικής,  ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους. Δυστυχώς όμως,  κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Και όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον.  Και μπορεί η διαπλοκή  προς το παρόν μπορεί να αφήνει ήσυχο αυτόν που άναψε τη φωτιά και να κυνηγούν αυτόν που σήμανε συναγερμό, αλλά κι αυτή πλησιάζει με όλο το πολιτικό της δημιούργημα εκείνους που την εξυπηρετούσαν στο τέλος της.

Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά

ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

 Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23
Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr

Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι: 
 



από Θάρρος Τόλμη Αλήθεια, Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012 στις 4:05 μ.μ. 



Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου