Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Ρήτρα αυτόματης διόρθωσης



Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ.  Πρωτ.: 8324/12.03.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Ρήτρα αυτόματης διόρθωσης

Σε δραματικό αδιέξοδο έχει εγκλωβιστεί η χώρα καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση, η καλπάζουσα
ανεργία, η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας και η ανασφάλεια που επικρατεί σε εργαζομένους και επιχειρήσεις έχουν μπλοκάρει την οικονομία. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου και στην κατάρρευση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 , που θα ανακοινωθούν , αποτυπώνουν τη σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Η ύφεση επιδρά αρνητικά στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού σε σύγκριση με τις προβλέψεις , προκαλώντας έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι τους αμέσως επόμενους μήνες.  Μπορεί η συγκράτηση των δαπανών , και στην οποία επενδύει η κυβέρνηση , να μην αποκαλύπτει πλήρως το εισπρακτικό πρόβλημα, αυτό όμως αναμένεται να καταδειχθεί εντονότερα στους προσεχείς μήνες. Υπενθυμίζεται,  ότι κάθε απόκλιση από το σκέλος του προγράμματος ενεργοποιεί τις ρήτρες αυτόματης διόρθωσης στο τέλος κάθε τριμήνου. Οι ρήτρες αφορούν στη συμμετρική περικοπή των πρωτογενών δαπανών με την εξαίρεση μισθών και συντάξεων. Δηλαδή , στο τέλος του πρώτου τριμήνου, κι εφόσον οι αποκλίσεις συνεχισθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει δαπάνες προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Πληροφορίες φέρουν το πρόγραμμα να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και έτσι να έρχεται πιο κοντά η ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, καθώς σοβαρός υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να λείπουν περίπου 2 δις ευρώ, ποσό που θα πρέπει να έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου ως έσοδα από την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας και που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και δρομολόγηση διαγωνισμών για άλλες 11 αποκρατικοποιήσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις για το 2013 και που με τις έως τώρα εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα 3 δις ευρώ; Αληθεύει η πληροφορία , ότι η τρόικα ζητά τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων; Ισχύει η πρόσφατη δέσμευση του κ. πρωθυπουργού , ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας; Αποκλείει η κυβέρνηση την επιβολή νέων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις για το 2013 και 2014; Έχει ζητηθεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος να καταθέσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης για το 2013; Δημοσιεύματα αναφέρουν , ότι εξετάσατε με την τρόικα το ζήτημα του επαναϋπολογισμού του «δημοσιονομικού κενού» και που θα καθορίσει τα μέτρα της διετίας 2015-2016. Η εξειδίκευση των μέτρων περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Αποκλείετε νέα μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων για την περίοδο 2015-2016;


Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013
                                                                                                                              

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
        
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου