Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ευ. Βενιζέλος: Να ψηφιστεί πλήρης και ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία

«Άθλια η εικόνα του πολιτικού συστήματος»

Να ψηφιστεί ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία ζήτησε ο Ευ.Βενιζέλος


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Αν η Βουλή δεν καταφέρει να ψηφίσει πλήρη και ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία, τότε θα έχουμε κάνει την πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα έχουμε επιδείξει τραγική ιστορική μυωπία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην ημερίδα που οργάνωσαν το ΙΣΤΑΜΕ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με θέμα «Στη Θεσσαλονίκη της μνήμης δεν έχουν θέση ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η βία».

Επισήμανε ότι είναι «άθλια» η εικόνα που δίνει το πολιτικό σύστημα στη συζήτηση γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τόνισε πως είναι ανάγκη να συμφωνήσουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ για εθνικούς λόγους, αλλά έχει θεμελιακές αξιακές και ιδεολογικές διαφορές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα οι ξένοι συνομιλητές δεν θέτουν ως πρώτο ζήτημα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν μιλάμε για εκτός νόμου κόμματα, αλλά για εκτός νόμου συμπεριφορές που πρέπει να στιγματίζονται» σημείωσε. Πρόσθεσε πως οι συμπεριφορές αυτές αφορούν φυσικά πρόσωπα που όταν εκπροσωπούν κόμματα πρέπει να στιγματίζονται και αυτά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση αποτελεί εύφορο έδαφος για την αποδοχή της Χρυσής Αυγής». Η «νόθα» διάκριση μνημονιακών-αντιμνημονιακών δυνάμεων καλλιεργεί τον φανατισμό και ο διαχωρισμός δεξιά-αντιδεξιά απαγορεύει την αντιμετώπιση του νεοναζισμού και του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτήρισε «αφελή» και «επικίνδυνη» την άποψη ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανέφερε ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν υπάρχει «Χρυσή Αυγή», ενώ αντιθέτως υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα σε χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει τις μνήμες της και δεν μπορεί να είναι μίζερη και ξενοφοβική πόλη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στην πόλη και καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τη Ρουάντα και το Ιράκ, που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουμε πάψει να είμαστε ζώα, όμως διάφοροι -καταλαβαίνετε τι θέλω να πω- είναι ζώα», παρατήρησε και κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή ότι είναι «ανθελληνικό και αντιπατριωτικό μόρφωμα». Σε αντίθεση με το παρελθόν, η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες της πόλης για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της βίας και της ξενοφοβίας, υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Στην ημερίδα, εισηγήσεις παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης, που αναφέρθηκε και στη συγκυρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λάζαρος Πίτκας από την Pes Activists Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου