Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Γιάννης Στουρνάρας: Ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας από το 2014


Η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2014 και μετά, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας».
Στουρνάρας: Ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας από το 2014
Aνέφερε ότι η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, όμως τώρα «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» και πως φέτος «καταφέραμε να καλύψουμε πάνω από τα 2/3 το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε, χωρίς να χρειαστεί να κοπούν συντάξεις».
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ήταν από τους πρώτους που έλεγε ότι τα μέτρα που μας ζητούνται είναι περισσότερα από όσα χρειάζονταν, αυτή τη στιγμή όμως - όπως είπε- και άλλες φωνές στην Ευρώπη συμφωνούν μαζί μας. «Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα εν καιρώ ειρήνης», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα μας βοηθήσει ώστε «να διεκδικήσουμε περαιτέρω μείωση του χρέους».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να παρθούν και νέα μέτρα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα υπάρξει ανάγκη για λήψη νέων μέτρων», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έκανε το καλυτερό δυνατό. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν αληθεύει ότι μπορούμε να είμαστε εντός του ευρώ αλλά εκτός του μνημονίου» και πρόσθεσε «το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Ακόμη και τώρα πετυχαίνουμε βελτιώσεις με σκληρή διαπραγμάτευση».
Για το θέμα της φοροδιαφυγής, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο «δεν έχουμε φτάσει στον αριθμό ελέγχων που θέλαμε, και οι ποινές δεν είναι ακόμα οι κατάλληλες, όμως έχουν ήδη μπει στη φυλακή πάνω από 650 φοροφυγάδες, και έχουν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων που ξεπερνούν τα 2 δισ.».
Σχετικά με το θέμα της ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν 2,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα για μετεκπαίδευση ανέργων και επιδόματα ανεργίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέφερε ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά με τις συνταξιοδοτήσεις και το μέτρο: 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, προσθέτοντας πως αν συνεχιστούν η μείωση θα είναι πάνω από 150.000. Ανέφερε επίσης, πως η αξιολόγηση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του κάθε υπαλλήλου από δω και στο εξής.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο προς ψήφιση στη Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τον Ιούνιο θα εξεταστεί το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως είναι άριστες μεταξύ τους, όπως και με τους κυβερνητικούς εταίρους. «Όταν υπάρχει τρικομματική είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορές, όμως έχουμε καταφέρει να τις γεφυρώσουμε, και να βρούμε τις χρυσές τομές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «είναι σημαντικό αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, και να ολοκληρώσει το έργο της», χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» τις πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου