Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή» του κυπριακού προγράμματος

Ανακοίνωση εξέδωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την έγκριση του Ταμείου για την εκταμίευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος», τονίζει μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Ωστόσο σημειώνει πως το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ «θα βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. Οι Αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εξαρχής εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων και αναξιόχρεων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Έχουν, επίσης, υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως τονίζει.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι οι προκλήσεις είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα, προσθέτοντας ότι το τριετές πρόγραμμα, υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ και το ESM, θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του χρέους, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Η προσήλωση των Αρχών στη χρήση εσωτερικών χρηματοδοτικών πόρων, μαζί με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα, όπου είναι απαραίτητο. Επίσης, κάνει αναφορά στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, κοντά στο 5% του ΑΕΠ, θα είναι αναγκαία στα επόμενα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία, όπως τονίζεται.

Επίσης διατυπώνει την άποψη ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

Τέλος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο προς υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής των αρχών της Κύπρου και ό,τι η έγκριση που δόθηκε «επιτρέπει» στην άμεση εκταμίευση του ποσού των 86 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου