Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ευκαιρία για άνεργους νέους Έλληνες να εργαστούν για ένα χρόνο στις ΗΠΑ

Άνεργοι νέοι, χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για ένα χρόνο, μέσα στα πλαίσια της "νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας", που συζητείται σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Ευκαιρία για άνεργους νέους Έλληνες πολίτες να εργαστούν για ένα χρόνο στις ΗΠΑ
Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ και υποστηρίζεται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, χωρών των οποίων λιγότεροι από πέντε χιλιάδες υπήκοοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά την περυσινή χρονιά, να εργαστούν στις ΗΠΑ για ένα έτος.
Όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μέσα σ' αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία λόμπι στην Ουάσιγκτον «Μανάτος και Μανάτος», η οποία δραστηριοποιείται σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος θα επιτρέψει σε ομογενείς επιχειρηματίες να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων για έναν χρόνο. Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας κι αυτό θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αρχική επιδίωξη ήταν η διασφάλιση της παραμονής των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νέου μετανάστη (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης). Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου ήταν τουλάχιστον για τρία χρόνια.
Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση οδηγεί στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "New York Times", ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν "ομάδες πίεσης" στην Ουάσιγκτον με σκοπό να επηρεάσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να δώσουν περισσότερες βίζες σε υπηκόους τους, μέσα στα πλαίσια της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.
Στο δημοσίευμα δεν γινόταν αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσέλαβε γι' αυτό το σκοπό έναν πρώην αναλυτή της CIA, δύο βετεράνους του Λευκού Οίκου και μια ομάδα από άτομα που είχαν εργαστεί παλαιότερα στο Κογκρέσο, ενώ την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ζήτησε "ειδική μεταχείριση" για τη χώρα του από τον πρόεδρο Ομπάμα και τους επικεφαλής του Κογκρέσου. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία προσέγγισε τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Νew York Times", οι χώρες αυτές, αλλά και άλλες, κατάφεραν να συμπεριληφθούν διατάξεις στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο έκτασης 867 σελίδων, δίνοντας στους πολίτες τους περισσότερα οφέλη από ό,τι δίνονται στους υπηκόους άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου